PREDSTAVLJEN PROJEKAT PREKOGRANIČNE SARADNJE ZA OPŠTINE NOVI BEČEJ I BAJA (MAĐARSKA): Zaštita od poplave pomoću pametnog sistema

LOGOKada je Opština Novi Bečej bila poplavljena 2006. i 2010. godine tada su velike površine plodnih oranica i šuma koje se nalaze na potesu Ljutovo, pored reke Tise, bile gotovo uništene, što je mnogim poljoprivrednicima zadalo velike probleme, a šteta se merila milionima evra. Ulazak u projekat Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija pod nazivom „Povećanje efikasnosti zaštite od poplava u Opštini pomoću pametnog merenja“ značiće prvu fazu koja bi u budućnosti trebalo da potpuno obezbedi letnji nasip, kao i efikasan sistem u predviđanju poplava koji će pomoći i ostalim gradovima i opštinama u potiskom i podunavskom području.

Ovim rečima je Branko Svilengaćin, zamenik predsednika Opštine Novi Bečej i menadžer projekta, otvorio početnu konferenciju u Domu kulture Novi Bečej u petak, 26. januara.

Branko Svilengaćin
Branko Svilengaćin

– Nasip je u veoma lošem stanju, a ovim projektom ćemo skinuti kompletno rastinje, sanirati sve udarne tačke, izraditi projektne dokumentacije za izradu biciklističke staze duž nasipa, kao i geomehaniku samog nasipa. Projekat podrazumeva i nabavku bagera za radove i još mnogo aktivnosti koje se tiču promocije prekogranične saradnje i organizovanja civilne službe u odbrani od poplava – naveo je Svilengaćin, zahvalivši se Evropskoj uniji na sredstvima, Pokrajinskom sekretarijatu za finansije, koji su svojim sredstvima i uz učešće Opštine Novi Bečej preuzeli teret, JVP „Vode Vojvodine“, Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, vodoprivredu i šumarstvo što su im pomogli u izradi dokumentacije, i malom ali upornom timu Opštine Novi Bečej.

Konferenciji je prisustvovao Čaba Kovač, predstavnik Gradske uprave Opštine Baja, koji je istakao da svi koji žive pored reke znaju njene prednosti i mane. Kako je rekao, u Opštini Baja koja se nalazi pored Dunava, skoro svaka porodica ima čamac, poznati su po dobroj ribljoj čorbi, a sa druge strane, poplave ih teraju da budu u pripravnosti svakog dana. Veoma su počastvovani što su započeli saradnju sa Opštinom Novi Bečej, a zahvaljujući projektu, povećaće sposobnosti u odbrani od poplava.

DSC_0363
Čaba Kovač

Agencija koja se najviše pobrinula da projekat ugleda svetlost dana, jeste Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat (RCR Banat).

DSC_0383
Irena Živković, direktorka RCR Banat

Prisutni su potom imali prilike da čuju detalje projekta i vide grafički prikaz rešenja za obe opštine koji su predstavili Zoltan Kesei, menadžer projekta, i Ivan Bošnjak, član projektnog tima. Oni su, takođe, istakli da su glavni preduslovi za realizaciju navedenog cilja adekvatna infrastruktiura i efikasan sistem prevencije i zaštite od poplava.

Realizacija projekta započela je oktobra 2017. godine i trajaće 24 meseca, a ukupna vrednost projekta je 938.462 evra.

I.I.

Foto: J. Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju

DSC_0392
Zoltan Kesei

DSC_0341 DSC_0342

DSC_0403
Ivan Bošnjak