Roditelji bi radije menadžera, a ne majstora u kući

Piše: Dalibor Bubnjević

Ministar prosvete je ovih dana bio gost Zrenjanina. Pohvalio je rad Tehničke škole, budući da je uspela na delu da dokaže uspešnost koncepta dualnog obrazovanja. Reč je o projektu koji se realizuje u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije.
Dualno obrazovanje ne predstavlja novinu u našem ekonomskom sistemu! Jednu varijantu smo već imali tokom samoupravnog socijalizma. Nažalost, mnoge zrenjaninske škole i dalje kreiraju kadrove za privredu koje više nema. Istodobno, deficitarna su brojna zanimanja?!
Nedostaju nam majstori raznih profila – zidari, stolari, vodoinstalateri i sl. Dva su uzroka manjka navedenih stručnjaka. Prvi, roditelji ne žele da im deca budu radnici, pa koriste šansu da im naslednici upisuju popularne srednje škole sa minimalnim brojem bodova. Drugi, najvičniji mastori su „trbuhom za kruhom“ pronašli svoju sreću u državama Zapadne Evrope, SAD i Kanade, gde je njihov rad i te kako cenjen.
Bilo kako bilo, ministar je prilikom posete Zrenjaninskoj gimnaziji morao da objasni profesorima da bi ova škola trebalo da upiše bar tri odeljenja manje! Naime, nelogično je da gimnaziju upisuju đaci koji su završili osnovnu školu ispod proseka. Očito da dualno obrazovanje pada u vodu svaki put kada prosvetni radnici kroje obrazovne profile po vlastitoj normi, a ne zarad interesa društva!