PRIORITETI PROGRAMA IMPLEMENTACIJE REGIONALNOG PLANA APV: Gradska deponija, uređenje kanala Begej i turistički potencijali Grada

Javna prezentacija Programa implementacije Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine (RPP APV) održana je danas je u Multimedijalnoj sali Gradske uprave. Prisutnima su se obratile u ime Zavoda za urbanizam prostorni planer Dragana Dunčić, Olivera Njegomir i Nataša Simičić i iznele detaljnu prezentaciju RPP za period 2017 – 2021. godinu. Prezentovana je radna verzija plana dok se konačna izrada, koja je u toku, očekuje.

– Prezentacije su planirane u svim centrima upravnih okruga Vojvodine, danas smo u poseti Zrenjaninu, a posetićemo još i Kikindu, Pančevo, i Novi Sad. Radna verzija se pretvara u predlog koji se podnosi Skupštini Vojvodine na usvajanje. Suština programa implementacije je da strateške prioritete koje smo imali u prethodnom periodu preispitamo, a strateški prioriteti koji su započeti biće nastavljeni. Formiraćemo i nove prioritete u svim oblastima, a sve u skladu sa prostornim planom Republike Srbije, a svi prioriteti će biti praćeni kroz izveštaje o realizaciji programa impelementacije. Cilj nam je da definišemo realne prioritete, koji su mogući i koji treba da povećaju stepen konkurentnosti ovog područja. Baziraćemo se na tri velike oblasti a to su zaštita prirode, ekološki razvoj, i zaštita životne sredine, drugo su naselja, stanovništvo i prostorni razvoj, dok u treću oblast spadaju infrastrukturni razvoj i razvoj privrede i transporta – izjavila je Dragana Dunčić.

Na prezentaciji je bilo dosta reči i o lokalnoj samoupravi, izneti su i osnovni prioriteti u vezi sa Gradom, dok će konačna lista biti tek utvrđena.

– Planirani su veliki radovi na završetku regionalne deponije, kao i radovi na revitalizaciji kanala Begej. Radiće se na njegovom oživljavanju i izmuljavanju, ali radovi se na tome neće zadržati. Planirano je da se uspostavi vodni saobraćaj i da se formira biciklistička staza od Zrenjanina do granice sa Rumunijom. Pored toga Zrenjanin ima velike potencijale koje treba da iskoristi u narednom periodu u smislu razvoja privrede i turizma, a akcenat će biti na biseru ovog prostora a to je specijalni rezervat prirode stari Begej – Carska bara, a neće se zaboraviti ni Banja Rusanda u Melencima, i reka Tisa kao zanimljiv ekosistem. To su prioriteti koje treba u narednom periodu u značajnoj meri potencirati i iskoristiti – istakla je Dunčićeva.

M. Malbaški