PREMIJERKA ANA BRNABIĆ U ZRENJANINU: Roditeljski dodatak „na klik”

Druga faza projekta „Bebo, dobro došla na svet“, koji elektronskim putem omogućava prijavu za roditeljski dodatak, predstavljena je danas u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“. Prvi deo projekta, koji podrazumeva da se elektronski upiše dete u matičnu knjigu rođenih, prijavi prebivalište i zdravstveno osiguranje, već se sprovodi od 2016. godine.

premijer 001_resize

Projekat „Bebo, dobro došla na svet“ ili „eBeba“, počeli smo u mandatu prošle Vlade, kada sam bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kako bismo roditeljima novorođene dece olakšali da ne moraju prve dane kada dobiju bebu da provode na šalterima u sakupljanju papira, već da sve mogu da završe za 15 minuta u porodilištu. Dok beba dođe kući, roditelje će na kućnoj adresi čekati izvod iz matične knjige rođenih, kartica zdavstvenog osiuranja, a od danas i samo jedna poruka na mobilnom telefonu – da će im roditeljski dodatak biti uplaćen na račun u roku od 45 dana. Nema više papira, šaltera i čekanja – izjavila je na predstavljanju ovog projekata u Opštoj bolnici predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ona je dodala da je Zrenjanin drugi grad posle Leskovca u kojem funkcioniše druga faza „eBebe“.

premijer 002_resize premijer 004_resize premijer 003_resize

Ovaj projekat sprovodi se u zrenjaninskoj Bolnici od jula 2016. godine i do danas je uspešno prijavljeno više od 2.000 beba, kako je rekla direktorka ove ustanove Ivana Tešić.

Otvaranju druge faze projekta „Bebo, dobro došla na svet“ u Zrenjaninu prisustvovali su i drugi članovi Vlade – ministarska bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i predstavnici gradskih vlasti. Ministar zdravlja je tom prilikom pohvalio obuhvat vakcinacije u Zrenjaninu i okolini, a takođe je i pozvao žene da se odazovu skriningu za karcinom grlića materice, budući da je sadašnji odziv 37 odsto.

premijer 007_resize premijer 008_resize

Upitani za rešavanje problema u vezi sa fabrikom vode, premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Čedomir Janjić, objasnili su da je dogovoreno da Grad preuzme fabriku vode.

Postoji problem u Zakonu o komunalnim delatnostima da privatna kompanija ne može da se bavi uslugama prečišćavanja vode iako i dalje vodovod doprema tu vodu korisnicima. Moglo je da se uradi preko javno-privatnog partnerstva, ali sada je verovatno da će Grad Zrenjanin morati da preuzme fabriku i da se dogovori oko komercijalnih uslova. Vlada Republike Srbije i Pokrajinska Vlada svakako će pružiti svu moguću podršku Gradu u tome da se taj problem što pre reši – izjavila je predsednica Vlade.

Dogovorili smo, predsednica Vlade je presekla, tako da Grad preuzima sve to na sebe, Grad će biti i nosilac prečišćavanja i fabrike i vrlo brzo će dobiti i dozvole, tako da prekidamo ovu višemesečnu agoniju – najavio je gradonačelnik Janjić.

M.M.

Foto: J. Njegović Drndak

premijer 010_resize premijer 013_resize premijer 012_resize premijer 011_resize