PREDSTAVLjENA KNjIGA „LETOPIS HRAMA SVETOG ARHANGELA GAVRILA U MEĐI OD 1910. DO 2013. GODINE”

Ispunjen stogodišnji zavet temišvarske Eparhije

  • Objavljivanje publikacije zajednički je poduhvat Kompanija „BB trejd”, Štamparije „Sitoprint” i Biblioteka „Branko Radičević”

20 - 3d Medja

20 - 3c Medja


Temišvarska Eparhija Srpske pravoslavne crkve je 24. novembra 1908. godine naložila svim parohijskim zdanjima i upravama manastira na svom području da započnu pisanje parohijskih letopisa.
– Za radosnu pojavu smatraće ova eparhijska vlast ako neko od područnog sveštenstva pokuša makar osnovu letopisa ovekovečiti u jednoj štampanoj monografiji koja bi se imala, uz pomoć crkvene općine, u prvom redu među školskom decom rasturati – stoji u preporuci temišvarskog episkopa.
U Međi, nekadašnjem Pardanju i Ninčićevu, sveštenici su beležili važnije događaje koji su se odnosili na crkvu, školu, crkvenu opštinu, stanovnike, njihove običaje i međusobne odnose. Dve sveske takvih rukopisa čuvane su u međanskoj crkvi Svetog arhangela Gavrila više od stotinu godina.
A onda, leta gospodnjeg 2016, zahvaljujući zajedničkom poduhvatu Kompanije „BB trejd”, Štamparije „Sitoprint” i Biblioteke „Branko Radičević”, konačno je ispunjen zavet temišvarske Eparhije iz 1908. godine.
Knjiga „Letopis hrama Svetog arhangela Gavrila u Međi od 1910. do 2013. godine” predstavljena je čitaocima na svečanosti u subotu u Domu kulture u Međi, zajedno sa drugim, dopunjenim izdanjem monografije „Međa, tragovi prošlosti u Banatu” istoričarke Ljubice Budać. Na promociji u ovom pograničnom naselju žitištanske opštine, koje danas broji oko osam stotina stanovnika, okupilo se stotinak ljubitelja pisane reči. Goste na svečanosti pozdravio je sekretar Mesne zajednice Međa Vojislav Simić.

20 - 3b Medja

A. BJELOGRLIĆ

Opširnije u štampanom izdanju