KUD „KOLO” IZ MELENACA PONOVO OSVAJA SRCA PUBLIKE U REGIONU

Ljubav prema folkloru, tradiciji i precima

Juna meseca smo učestvovali na Međunarodnom festivalu folklora u Žoriju u Poljskoj, gde je naš pripremni ansambl osvojio drugo, a izvođački ansambl prvo mesto – ponosno ističe Igor Adamov, umetnički rukovodilac „Kola”.
21 - 1B - Melenci-Igor AdamovKulturno-umetničko društvo „Kolo” iz Melenaca, osnovano 1872. godine, jedno je od najstarijih kulturno-umetničkih društva u Srbiji. Devedesetih godina su u seoskoj crkvi pronađeni vredni zapisi, koji svedoče da je Srpsko crkveno pevačko društvo „Kolo” osnovano 1872. godine i da su se posle desetak godina pevačkoj, pridružile i folklorna i tamburaška sekcija.
Danas „Kolo” broji 130 članova raspoređenih u tri folklorne grupe, narodni i tamburaški orkestar, izvorne pevačke grupe i vokalne soliste.
Igor Adamov, umetnički rukovodilac KUD „Kolo”, priča za naš list da je „Kolo” dve decenije odsustvovalo zbog velikih poteškoća, koje su ih dovele na rub egzistencije, ali da je velika ljubav prema folkloru, tradiciji i poštovanju prema precima koji su osnovali Društvo, okupila bivše članove pre šest godina, koji su ozbiljno i studiozno radili na tome da „Kolo” vrate na stare staze slave.

I. BOŽIĆ

Opširnije u štampanom izdanju