PREDSTAVLJENA PONUDA  INSTITUTA ZA RATARSTVO I POVRTARSTVO NOVI SAD: Održavamo korak sa svetom  

 

U okolnostima potpune otvorenosti tržišta znanja, roba i kapitala Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad drži korak sa sličnim kućama na Istoku i Zapadu, a kada je reč o pšenici i uljaricama u blagoj je prednosti. Kod kukuruza stojimo nešto slabije – izjavio je na danas održanom sastanku u restoranu „Pivnica“ u prisustvu velikog broja poljoprivrednika iz srednjeg Bananta, profesor dr Miroslav Malešević, naš vrhunski selekcionar pšenice.

Profesor dr Miroslav Malešević

Profesor Malešević je saopštio da će najkasnije do jeseni biti formirano stručno telo koje bi Vladi predložilo sistem plaćanja pšenice i ječma po kvalitetu. Zbog izostanka ovakve politike – u čemu je naša zemlja izuzetak u Evropi –Srbija, koja u dobrim godinama uspeva da izveze i milion tona pšenice, gubi desetine miliona evra svake godine.

Doktor Vladimir Aćin, mladi selekcionar pšenice, dao je prilično optimističku prognozu prinosa i proizvodnje hlebnog žita koje se ove sezone našlo na oko 650.000 hektara, što je najmanje 15 procenata više nego prošle godine.

– Zalihe vlage i azota u zemljištu su solidne tako da ne treba žuriti sa prihranom, ali zato treba biti oprezan po pitanju bolesti pšenice, štetnih insekata i parazita – poentira dr Aćin.

Dr Vladimir Aćin

Govoreći o kukuruzu koji će se najverovatnije naći na milion hektara, doktor Dušan Stanisavljević savetovao je proizvođače da se drže sortimenta koji je davao najbolje prinose u godinama koje nisu bile katastrofalne kao 2012. i prošla godina.

– Rečju, oslonite se na iskustva iz 2011. 2013. i 2015. godine – poručio je dr Stanisavljević.

Dr Dušan Stanisavljević

Regionalni predstavnik novosadskog Instituta dipl. inž. Vasa Stojšin detaljnije je govorio o novim hibridima suncokreta; kako klasičnim tako i savremenijim – iz sistema „Klirfild”, „Klirfild plus” i „Sumo”, razvijenim u saradnji sa vodećim hemijskim kompanijama u svetu BASF i Di Pon.

 

M.Malbaški

 Foto: Ivan Pančić