Tužilaštvo, policija i Bauer jedini sa stilom!

Piše: Dalibor Bubnjević

Ko god se početkom februara probudio, umio i prošetao do centra grada, bio je šokiran! U Jezeru 3,
naspram palate pravde, imao je priliku da vidi neidentifikovani urbanistički objekat. Spoznao je da mu remeti ambijentalnu celinu „nešto“ čemu tu mesto nije.
Da li u Zrenjaninu i dalje ima arhitekata?
Iz reakcija javnosti, reklo bi se da nema. Naime, niko od njih nije reagovao zbog arhitektonskog kvazimoda koji nas svakodnevno podseća na ljudsku glupost. Slično pitanje bi se moglo postaviti i istoričarima umetnosti. Naime, zašto postoji Zavod za zaštitu spomenika kulture? Ako ne reaguje na ovakve arhitektonske perverzije, zaista se ne vidi potreba postojanja navedene ustanove.
Bilo kako bilo, postoje institucije i pojedinci koji svojim radom ulivaju nadu da će nas u budućnosti dočekati neko bolje društvo. Osnovno tužilaštvo i policija su odmah reagovali nakon kaubojskog seljenja objekta sa jedne na drugu stranu bare.
Vredna pomena je reakcija našeg najnagrađivanijeg arhitekte povodom splavarske nemani kod Suda. Kada je Aleksandar Bauer video šta se dešava u Zrenjaninu, odlučio je da dragovoljno (privremeno) napusti Zrenjanin i za mesto boravišta odabere Cirih. Očito je sve viđeno bilo previše, čak i za naturalizovani Bauerov stomak!