PREDSTAVNICI POLICIJSKE UPRAVE I INSPEKCIJSKIH SLUŽBI POTVRDILI: Povećana je efikasnost i „vidljivost“ borbe protiv sive ekonomije

– Imamo dobru međusobnu koordinaciju, a sve je bolji i odziv građana, posebno radnika nagažovanih „na crno“ na pozive inspekcijskih službi da prijavljuju slučajeva kršenja svojih prava – poručili su na današnjem susretu sa novinarima načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, načelnik Policijske uprave Bojan Marković i rukovodioci inspekcije rada Katica Racić i tržišne inspekcije Jasminka Rakić.

– Pripadnici Policijske uprave oduzeli su od januara do decembra robe koja je nelegalno puštena u promet u vrednosti od 20 miliona dinara. Oduzeto je 14.000 boksova cigerata, više stotina litara alkoholnih pića, a kontrolisano je i prženje i prodaja kafe – izjavio je ovom prilikom načelnik Policijske uprave Bojan Marković.

– Inspekcija rada koja, nažalost, sada ima svega četvoro inspektora, obavila je 1.070 redovnih i vanrednih nadzora u kojima je zatečeno 574 neprijavljenih radnika, od kojih su poslodavci, posle podnošenja prekršajnih prijava, sa njih 546 zasnovali redovan radni odnos. Primenom posebnog računarskog programa inspekcija već dve godine prati da li poslodavci – posle sklapanja ugovora o radu i socijalnom i zdravstvenom osiguranju – posle nekog vremena otpuštaju radnike. Prekršaja ima u velikom broju delatnosti: ugostiteljstvu, trgovini, servisima bele tehnike i auto servisima, na gradilištima, a često se radi u popodnevnim i večernjim časovima. Odnos domaćih i inostranih poslodavaca prema inspekciji rada se ne razlikuje – izvestila je Katica Racić, koordinatorka Inspekcije rada.

policija i inspekcija 1

– Tržišna inspekcja po trajnom nalogu kontroliše promet rezanog duvana i duvanskih proizvoda, kontrolu neregistrovanih obekata i kontrolu preduzetnika koji su se odjavili u Agenciji za privredne regstre, a ipak nastavljaju sa radom i sticanjem profita. Obavljeno je 295 kontrola. Novina je kontrola internet prodaje i prometa polovnom robom.

Najviše kontrola tržišna inspekcija obavila je je po prijavama građana – izjavila je Jasminka Rakić, načelnica Odeljenja tržišne inspekcije u Zrenjaninu.

M. S-n.