PREKOGRANIČNA SARADNJA OPŠTINA NOVI BEČEJ I BAJA: Bager će omogućiti bolju zaštitu od poplava

Javno preduzeće „Komunalac“ dobilo je najsavremeniju mašinu u svojoj klasi, bager za održavanje letnjeg nasipa Ljutovo. Ova donacija realizovana je u okviru projekta „Povećanje efikasnosti zaštite od poplava u opštini pomoću pametnog merenja – održivo sprečiti poplave“, u kojem učestvuju opština Novi Bečej i opština Baja iz Mađarske. Projekat je deo Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija .

LOGO ipa projekat

 

Letnji nasip Ljutovo je u izuzetno lošem stanju, a novi bager će se koristiti za održavanje nasipa, kao i atmosferskih kanala i služiće štabu za vanredne situacije za borbu protiv unutrašnjih i spoljašnjih voda, kazao je Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej.

Cena bagera je oko devet miliona i 400 hiljada dinara. Ne verujem da bismo ga na neki drugi način mogli kupiti, ako ne ovako, putem projektnih aktivnosti. Tehnički kapaciteti za održavanje, kako nasipa, tako i kanala, u smislu kako preventive kao i, ne daj bože, u toku samih poplava, sada su značajno povećani i nadamo se da ćemo u narednim godinama mnogo bolje moći da odgovorimo izazovima koji nas čekaju – rekao je zamenik predsednika opštine.

Dobijeni bager jedna je od najsavremenijih mašina i trenutno najjačih u ponudi, istakao je Vladimir Radišić, direktor Javnog preduzeća „Komunalac“ iz Novog Bečeja.

Ovo je radna kombinovana mašina koja ima nekoliko kašika za iskop, zatim utovarnu kašiku kapaciteta jedan kubik, a pozadi ima i tarup, za tarupiranje rastinja. Ova mašina takođe ima 70 kilovata jačine, točkovi su 24 cola, dubina iskopa je 4,6 metara, što će nam omogućiti da izvodimo najkomplikovanije radove – kazao je Radišić.

Za sve aktivnosti u okviru projekta prekogranične saradnje opština Novi Bečej dobila je 311.952 evra. Projekat u potpunosti finansiraju Evropska unija i Pokrajinski sekretarijat za finansije. Realizacija je započeta oktobra 2017. godine i trajaće 24 meseca.

 

M.M.

bager 1

 

 

bager 3