PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA U ZRENJANINU

Ubedljiva pobeda Vučića

Predsednički i parlamentarni izbori održani u nedelju privukli su najveći broj Zrenjaninaca na biralište u poslednjih 14 godina. Rezultati su slični republičkom proseku – najviše glasova otišlo je Srpskoj naprednoj stranci. Do srede su tri prigovora stigla Gradskoj izbornoj komisiji (GIK). Podnela ih je lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije”. Glasanje će biti ponovljeno na nekim biračkim mestima u zemlji, pa se stoga odlaže i rok u kojem je Republička izborna komisija dužna da objavi ukupne rezultate izbora.

ČETVORO POSLANIKA IZ SREDNJEG BANATA
Najviše glasova na parlamentarnim izborima Zrenjaninci su dali Srpskoj naprednoj stranci – 41,27 odsto. Na drugom mestu je lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije” koju predvodi Marinika Tepić sa 15,9 odsto podrške, a na trećem lista Ivice Dačića i SPS-a sa 8,97 procenata. Muftijin amanet i Romska partija u Zrenjaninu su angažovali više članova biračkih odbora (obe liste po 140) nego što su dobili glasova – za muftiju je glasalo 73, a za Rome 110 sugrađana.
Kao i na nivou republike, Aleksandar Vučić je i u Zrenjaninu dobio gotovo 15 odsto više glasova od svoje liste. Njega je podržalo 56,07 odsto birača.

U narednom sazivu Narodne skupštine naći će se četvoro predstavnika Srednjobanataskog okruga – u prethodnom ih je bilo petoro.
Novi poslanički mandat pripašće Stanislavi Janošević, koja je na listi SNS-a zauzela 49. mesto, od 120 koliko je pripalo naprednjacima. Među 32 parlamentarca iz redova SPS-a našla se Dubravka Kralj. Predsednik Gradskog odbora DSS-a Zoran Sandić postaće jedan od 15 poslanika koalicije NADA. SVM je dobio pet mandata, tako da će se u skupštinskoj klupi ponovo naći Elvira Kovač.
Najveća opoziciona koalicija Marinike Tepić među 37 poslanika neće imati nikoga iz našeg okruga (najbliža je bila Alisa Kockar, 62. na listi).
Izborna lista nacionalnih manjina „Zajedno za Vojvodinu” u Zrenjaninu je osvojila više glasova nego na nivou države (3,41 odsto naspram 0,64).

DEŠAVANJA OKO BIRAČKIH MESTA
Kako ističe predsednik GIK-a Jovan Stankov, članovi Komisije su sve odluke donosili jednoglasno. Prigovor je mogao da podnese samo građanin koji smatra da je njemu lično ugroženo biračko pravo.
Opozicioni kandidati sa kojima smo razgovarali, ali i posmatračka misija CRTA, najviše zamerki imaju na dešavanja oko biračkih mesta.
Predstavnica koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije” Nataša Velemir navodi da su najčešće nepravilnosti koje su oni uočili u nedelju bile vođenje duplih spiskova birača i kupovina glasova.
– Klub „Dositej” na Lesnini bio je mesto okupljanja aktivista SNS-a za koje se sumnja da su vodili evidencije o tome ko je glasao. Klub su čuvali zaštitari „Patrol sekjuriti”.
Prijavili smo to policiji, ali se ona na kraju nije pojavila. No, tražiću informacije ko je i zašto platio privatno obezbeđenje da čuva klub u kojem je biblioteka, gde se održavaju tribine, i gde deca treniraju folklor – poručuje Nataša Velemir.
Kandidat za odbornika u Sečnju Vukašin Baćina takođe sumnjiči vladajuću stranku za kupovinu glasova i vođenje spiskova glasača, što je, kako kaže, prijavljeno policiji.

Zrenjaninska policijska uprava se oglasila u nedelju pre podne, demantujući da dve osobe u blizini biračkog mesta MZ „Berberskobolnica” vode dupli birački spisak i dovoze građane na glasanje. O ovome su obavestili Osnovno javno tužilaštvo i GIK.
Vođenje paralelnih evidencija glasača bila je najčešće nepravilnost tokom izbornog dana, beleži CRTA (zabeležena na 11 odsto biračkih mesta). Osim toga, njihovi posmatrači su fenomen organizovanog dovođenja birača i navode o kupovini glasova uočili na četiri odsto birališta.
Ova posmatračka misija je zbog nepravilnosti na dan izbora uputila sedam prijava policiji.
Zaključili su da 3. april jeste bilo raznih vidova izborne korupcije i ugrožavanja biračkih prava, ali da je najvažniji deo štete po kvalitet izbora učinjen prethodnih nedelja.
Tome su doprinele partije, stičući podršku nedemokratskim sredstvima, institucije koje se nisu držale zakona i javnog interesa, kao i veći deo najuticajnijih medija, neprofesionalnim izveštavanjem, napominje CRTA.

M. Maričić

  • ZANIMLJIVOSTI: MALA AMERIKA I MUŽLJA
    Opozicione liste najbolji rezultat ostvarile su u naselju Mala Amerika. Najviše glasova dobila je lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije” (375), drugi je bio SNS (279), a treća koalicija „Moramo” (101). Od predsedničkih kandidata najveću podršku dobio je Zdravko Ponoš (481), drugi je Aleksandar Vučić (434), a treća prof. dr Biljana Stojković (69). Birači iz MZ Zeleno polje najviše glasova dali su Vučiću (685), a na drugom mestu je Ponoš (271). Na biralištu broj 33 u OŠ „Petar Petrović Njegoš” takođe je najboljeplasirani bio Vučić (510 glasova), zatim slede Ponoš (341) i Miloš Jovanović (69). Stanovnici Elemira (biralište br. 6) ubedljivu podršku dali su Vučiću (616), a drugi je bio Ponoš (181). Perležani su Vučiću obezbedili 573 glasa, a Ponošu 81. Na svim biračkim mestima u Mužlji SNS je imao više glasova od SVM-a.
  • POSMATRAČ U ORLOVATU
    Izbore u Zrenjaninu pratilo je i četvoro posmatrača organizacije „Lokalni front”. Najviše njihovih primedaba ticalo se biračkog mesta br. 23 u Orlovatu. Tamošnji posmatrač Boško Kojčić ukazuje da je bilo problematično glasanje od kuće, koje je moguće pod određenim uslovima za stare, nemoćne i bolesne osobe. Naime, Kojčić je naveo da je spisak ovih glasača, koji je orlovatskom biračkom odboru poslala GIK, bio nepotpisan i bez overe. Takođe je istakao da su koverte sa „kućnog glasanja” stizale otvorene, i da nisu sve glasačke listiće pratile obavezne potvrde o biračkom pravu. Kojčić takođe kaže da je policiji prijavljeno da je jedan od članova orlovatskog biračkog odbora van birališta beležio ko je sve od građana glasao.