PRELISTAVALI SMO STARE BROJEVE LISTA „ZRENjANIN”, SA POSEBNOM PAŽNjOM NA MALE OGLASE

Polovni „spaček”, „fića” i posao na neodređeno vreme

  • Oglasi iz druge polovine prošlog veka podsećaju da je u prošlosti u našem gradu bilo uspešnih preduzeća, a sada se o Zrenjaninu govori samo kao o „nekadašnjem industrijskom gigantu”

 

Oglasi iz druge polovine prošlog veka podsećaju da je u prošlosti u našem gradu bilo uspešnih preduzeća, a sada se o Zrenjaninu govori samo kao o „nekadašnjem industrijskom gigantu”
Iako sajtovi koji posreduju pri kupovini i prodaji roba i usluga sve više stiču popularnost, još uvek su itekako aktuelni i čitani i oglasi u novinama. Mali oglasi i danas povezuju ljude, zadovoljavaju prohteve i želje, odbacuju nepotrebno, upotpunjuju kolekcije, nude trampu staro za novo kao i pre 20, 30 ili 50 godina.
Iz oglasa mogu da se iščitaju i neke druge zanimljive stvari – crtice iz svakodnevnog života, saznajemo šta se nekada vozilo, gde se radilo, kakva se odeća nosila, šta se čitalo.

DECENIJAMA ISTI
Utisak je da je „Zrenjanin” šezdestih godina prošlog veka bio list Socijalističkog saveza radnog naroda. Prelom je bio drugačiji, kao i pravopis, tekstovi opširniji, bez jezgrovitog početka, font sitan, fotografija malo…Listajući novine dolazimo do malih oglasa. Suštinski, sadržaj ove rubrike se nije mnogo promenio poslednjih nekoliko decenija.
Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka oglašavana je prodaja vozila, ali u odnosu na današnje vreme bilo je više automobila domaće proizvodnje kao što su „zastava 1300” ili popularni „fića”.
Osim toga, oglasi govore da su se krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina 20. veka u našem gradu vozili „varburg karavan”, „škoda 1000 MB”, fiat 1100 E, „sitroen DS 21”, „sitroen 2CV” ili „spaček”, kakav mu je nadimak bio u tadašnjoj Jugoslaviji. Osamdesetih godina ubedljivo je najpopularniji bio „jugo”, kao i nešto stariji modeli zapadnoevropskih proizvođača – „reno 4” i „reno 5”, „ford taunus 1600”…

SEĆNjE NA VELIKU INDUSTRIJU
Oglasi iz druge polovine prošlog veka podsećaju i da je u prošlosti u našem gradu bilo mnogo velikih, uspešnih fabrika, a sada se o Zrenjaninu govori samo kao o „nekadašnjem industrijskom gigantu”. O prosperitetu svedoče i brojni konkursi za posao (na neodređeno vreme!) u Fabrici radijatora, kotlova i livene sačme „Radijator”, u Fabrici čarapa „Udarnik”, u Industriji tepiha „Proleter”… Tu su i reklame Kombinata „Servo Mihalj”, čiji je radni kolektiv građanima cele zemlje poželeo srećan Dan republike 29. novembar, kao i „Sloge” koja je imala slogan „udobno, jeftino i kvalitetno”.
Danas u oglasima umesto objava poslodavaca koji traže radnike, dominiraju one u kojima građani traže zaposlenje i nude zanatske usluge kao što su krečenje, molerski radovi, sečenja drveća, vodoinstalaterski poslovi, davanja časova. Nekada su nuđeni su i crno-beli televizor marke „EI Niš”, mali televizor „iskra”, pa kamkorder, radio kasetofon tipa „sanio”, moped „simson”, muzički stub „tehniks”.

POTRAGA ZA SRODNIM DUŠAMA
Ali neke stvari nikada ne odu u istoriju – mali oglasi i dalje služe za pronalaženje srodnih duša. Oduvek su najinteresantniji deo lične vesti: „Ako si usamljena, iskrena, tihe naravi, simpatična, bez obaveza, javi se penzioneru, druženje, moguć brak, bićemo sami”, objavljeno je svojevremeno u „Zrenjaninu”.
Čini se da oglasi u novinama dele sudbinu štampanih medija. Mnogi im predviđaju kraj, navodeći da ih je „pregazilo” vreme. Međutim i novine i mali oglasi opstaju u trci sa internetom i onlajn ponudama, jer i dalje važe za nešto što je pouzdano, blisko i provereno.
M. MARIČIĆ