PREMIJERA FILMA „ZAROBLJENO VREME“: Putovanje sa Pecom Popovićem kroz godine rokenrola

Zrenjaninska publika je sinoć u bioskopu „Cinema KCZR“ imala priliku da premijerno pogleda film „Zarobljeno vreme“ (Trapped time), rediteljsko ostvarenje Milana Nikodijevića, a nakon projekcije svi zainteresovani mogli su da postave pitanja reditelju, ali i glavnom junaku njegovog filma. U centru pažnje je Petar Peca Popović, proslavljeni rok kritičar i publicista, koji je tokom skoro pola veka osvajao jedan po jedan medij, od kultnih rok časopisa „Džuboks“ i „Rok“, preko programa Radio Beograda, objavio je knjigu „Rokopisi“, sa Mihajlom Pantićem je koautor knjige „Biti Rokenrol“, a takođe je autor brojnih priča i eseja koji se bave popularnom kulturom.

– Moja generacija je rođena u zemlji u kojoj je i muzika bila mnogo drugačija od današnje. Stvaranje muzike se tada shvatalo kao civilizacijska dužnost, a njeni autori su izražavali stavove, osećanja, strahove, bojazni i nade svoje generacije. Danas se mnogo toga promenilo, piše se nova muzika, nova istorija, ali još postoji interesovanje ljudi za jednu takvu generaciju – priča Petar Peca Popović o vremenu kada je rokenrol bio važan.

Reditelj Milan Nikodijević pojasnio je zainteresovanima kako je došao na ideju da snimi ovakav film.

– Ovaj film je moje vraćanje duga Peci Popoviću u ime cele jedne generacije koja je uz rok muziku rasla i stasavala. On je bio jedna vrsta svetionika koji nam je donosio, da tako kažem, poluzabranjenu muziku, kako se rok tada nazivao. Moja generacija je, pod uticajem te muzike i Petra Popovića, krenula u razne umetničke poduvate – kaže reditelj Nikodijević.

U filmu se, pored Popovića, pojavljuju najznačajnija imena jugoslovenske rok scene – Kornelije Kovač, Goran Bregović, Žika Jelić, Vlatko Stefanovski, Jura Stublić, Momčilo Bajagić Bajaga i mnogi drugi.

M.Malbaški

Petar Peca Popović i reditelj Milan Nikodijević

Peca Popović i rokeri