PREMIJERA NOVE PREDSTAVE NA LUTKARSKOJ SCENI ZRENjANINSKOG TEATRA

Pepeljuga na malo drugačiji način

Ansambl Lutkarske scene se priprema za novu premijeru. U pitanju je dobro poznata bajka braće Grim „Pepeljuga”, u adaptaciji mađarske spisateljice Dore Gimeši. U glavnim ulogama zrenjaninski mališani imaće priliku da vide dva mlada gostujuća glumca. Pepeljugu glumi Šara Hajdu, dok će Akoš Njari igrati mladog princa.
Rediteljka predstave je Helga Lazar koja je završila Akademiju pozorišne i filmske umetnosti u Budimpešti – smer lutkarska režija. Paralelno sa studijama, u Štutgartu je učila kreaciju i izradu lutaka. Nije joj prvi put da radi u Vojvodini, a pre zrenjaninskog teatra, u više navrata, radila je u Subotičkom dečjem pozorištu.
Zašto ste izabrali da režirate baš Pepeljugu?
– Kad su me angažovali iz zrenjaninskog pozorišta, već su mi predložili da radim ovaj tekst. Istina je da su mi kasnije dopustili i tu mogućnost da izaberem neki drugi komad, ali sam ovu adaptaciju dobro poznavala i jako je volim. Gimešijeva adaptacija je u lutkarskim krugovima u Mađarskoj jako popularna. Puno dečjih pozorišta je već igralo i igra ovaj komad. Posebno mi se dopada ova verzija Pepeljuge zato što samostalnost i lični izbor postavlja kao centralnu temu priče.
Lajoš Jenovai

Opširnije u štampanom izdanju