PRESEJAVANJE OŠTEĆENIH USEVA

Najviše stradao suncokret

Poljoprivredni proizvođači zadovoljni su početkom proizvodnje okopavina, a usevi prolećnih kultura, bez obzira na period nicanja, i dalje su vrlo dobri. Ipak, na značajnom broju parcela došlo je do štete, zbog čega se mnogi usevi sada presejavaju, kaže Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe (PSS) za RTV „Santos”.
Ptice su veliku štetu napravile na kukuruzu, a na pojedinim parcelama, objašnjava Rajačić, presejavaće se zbog loše energije klijanja semena. Dodaje da su najveće štete na suncokretu, koji će zbog napada štetočina (insekata i divljih životinja) takođe morati da se preseje.
Prema njenim rečima, niske temperature usporile su nicanje i razvoj kultura, ali ne i korova. Iako korisna za useve, kiša je otežala njihovu zaštitu koja će se obaviti u toplim danima pred nama.
Rajačić ocenjuje i da ozime kulture dobro napreduju. U ovoj fazi, ističe Zorica Rajačić, zaštita klasa i lista pšenice od velike je koristi kako ne bi došlo do dodatnih gubitaka prinosa.
– Trenutne temperature i padavine odgovaraju ozimim kulturama – pšenici i ječmu. U narednom periodu ćemo videti koliko će se to odraziti na bolesti pošto toplo i vlažno vreme pogoduje i njihovom razvoju – objašnjava Rajačić za RTV „Santos”.

J. Š.