PRETHODNU GODINU LAZAREVLJANI ĆE PAMTITI PO USPESIMA SVOJIH ĐAKA

Nagrađeni Matija, Miloš, Marija i Dunja

Osnovna škola „Slavko Rodić” može da se podiči dobrim rezultatima svojih učenika. Blistaju na takmičenjima iz prirodnih nauka, umetnosti i sporta, što govori o njihovoj svestranosti i nadarenosti.
Matija Matić, koji pohađa sedmi razred, na republičkoj smotri recitatora osvojio je treće mesto. Iako mu leže prirodne nauke, veoma su mu bliski poezija i teatar. Svoj talenat razvija i kao polaznik dramskog studija „BB92” pri zrenjaninskom Pozorištu. Statirao je i u filmu i seriji „Toma”, projektu „Na margini” snimanom u našem gradu, a publika će moći da ga gleda i u ostvarenju „Vreme smrti”.

Veoma uspešan bio je i Miloš Tomić, učenik osmog razreda. Na Okružnom takmičenju iz geografije našao se na drugom mestu. Marija Stokić iz četvrtog razreda pamtiće 2022. jer je pobedila na Okružnom nadmetanju iz plivanja, a potom je na republičkoj smotri u Kragujevcu osvojila treće mesto. Dunja Dunđer, učenica šestog razreda, na okružnom takmičenju je u istoj disciplini bila vicešampionka.
Prema rečima Ljubomira Međa, sekretara Škole, mladi Lazarevljani pokazali su svoje umeće i na republičkom nadmetanju iz orijentiringa na Kosmaju.

 

– Ponosni smo na uspehe naše dece. Ogroman rad, trud i zalaganje, kako profesora, tako i njih samih stoji iza svega. I u ovoj godini ćemo se truditi da đacima obezbedimo najbolje uslove za učenje. Biblioteku smo nedavno snabdeli novim naslovima. Vodili smo računa da to budu knjige koje su deci neophodne za lektiru i u nastavi, ali i drugi sadržaji koji su im zanimljivi – navodi Međo.
OŠ „Slavko Rodić” se trudi i da prati savremene tokove nastave. Tako su, uz pomoć donacije Ministarstva prosvete, kupili 20 računara i 15 lap-topova za digitalni kabinet.

– Uz značajnu podršku Grada uređen je prostor koji će u celodnevnom boravku koristiti deca od tri do pet i po godina. Lokalna samouprava finansirala je i popravku krovne konstrukcije na zgradi zabavišta, koja ja bila oštećena. Sredstvima pokrajinske Vlade obnovili smo školske toalete. U toku je priprema i za rekonstrukciju toaleta pri fiskulturnoj sali – ističe Ljubomir Međo.
Naglašava da se uspešna saradnja sa Gradom ogleda i u podršci projektu „Obogaćeni jednosmenski rad” kroz koji učenici iskazuju kreativne sposobnosti i usvajaju nova znanja.
Međo podseća i da pri Školi funkcioniše jaslena grupa za decu od jedne do tri godine. Smatra da je to motiv bračnim parovima da ostanu na selu, što potkrepljuje podacima o brojnošću đaka.

– Od prvog do osmog razreda imamo 120 učenika. Za pripremni predškolski program sprema se 15, a u mlađoj grupi 25 mališana. Jaslice su otvorene u postojećoj zgradi koja je renovirana i savremeno opremljena. Mališani imaju celodnevni boravak sa tri obroka. Uz njih su stručna pomoć i dva vaspitača. Trenutno jaslice zadovoljavaju predviđen kapacitet od 15 dece – kaže sekretar Škole.
Kako je napomenuo, sve veći broj ljudi iz seoskih sredina radi u gradu, mnogi od njih i u tri smene, te je ovaj vid podrške roditeljima značajan.

Miroslava Malbaški
Foto: OŠ „Slavko Rodić”

  • INTERESOVANJE ZA RELIGIJU
    – Veronauka u Lazarevu je poslednjih nekoliko godina jedan od omiljenijih predmeta u školi. Možemo da se pohvalimo da više od 90 odsto učenika pohađa versku nastavu. Trudimo se da na časovima učimo o Bogu, veri, svetiteljima i svim vrednostima hrišćanstva. Naša vera je izuzetno bogata tradicijom i lepim običajama, pa se trudimo da ih prenesemo na nove generacije. Rad i interesovanje dece za veronauku me jako raduje i ponosan sam na njih – ističe Miroslav Nasković, sveštenik i veroučitelj.