ZRENJANINSKI UM-ING PROCESNOM OPREMOM OSVAJA SVETSKO TRŽIŠTE

Završena rafinerija za uljaru „Prutul” u Rumuniji

Krajem februara ili početkom marta spremni smo da predamo na korišćenje novi proizvodni pogon u Rumuniji. Reč je o rafineriji za poznatu Fabriku ulja „Prutul” čiju smo gradnju počeli prošle godine.Kapacitet je 450 tona na sat, a vrednost investicije oko devet miliona evra – kaže Borislav Umićević, tehnički direktor i osnivač zrenjaninske kompanije za projektovanje, proizvodnju, montažu procesne opreme za silose i izradu fabričkih postrojenja UM-ING.
Firma je počela sa radom pre dvadesetak godina sa samo tri radnika. Danas je to kolektiv sa oko 60 stalno zaposlenih radnika od kojih je svaki treći sa inženjerskom diplomom. Kompanija sada u sastavu ima „Petkus inženjering” i „Petkus proces kontrol”. U pitanju je većinski kapital porodice Umićević, a na čelu „ Petkusa” je Marko Umićević koji je poslednjih godina unapredio koncept rada i poslovanja.
Jedan od prvih, možda i najvećih ispita, u procesu osvajanje inostarnih tržišta bio je 2015. godine. Tada je UM-ING izgradio fabriku za semensku proizvodnju u Bečeju vrednu oko 27 miliona evra. Potom su nikli novi silosi u Novom Itebeju i Crvenki. U Mađarskoj, Etiopiji, Kini, Makedoniji, Rusiji, Kataru, Hrvatskoj, Kazahstanu i sada u Rumuniji je ugrađena ili se ugrađuje savremena oprema.
– Nije lako dobiti poverenje na probirljivom tržištu. Naše osnovne reference su objekti i dela koja smo uradili. Tako je bilo i u Rumuniji gde smo poverenje stekli svojim znanjem i stručnošću. Sada iz ove susedne države imamo nove ponude – kaže Borislav Umićević koji za sobom ima blizu pedesetogodišnje poslovno iskustvo.

On ističe da je neophodno stalno praćenje savremene tehnologije i ulaganje u proizvodne kapacitete. Naglašava da nije dovoljno imati samo stručnu i visokokvalifikovanu radnu snagu, već i mašine, kompjutere, dobro opremljene labaratorije…
– Ovih dana smo kupili savremenu mašinu sa laserom za seču lima. Već smo u tom smislu solidno opremljeni. Ako hoćemo da budemo konkurentni, bez toga se ne može – objašnjava Umićević, dok tokom praznika obilazimo prazne, ali savršeno uređene poslovne objekte.
Naš domaćin otkriva da će, uz postojeće četiri proizvodne i hale sagrađene po najvišim svetskim standardima, ove godine početi izgradnja još jednog pogona u čijem sklopu će biti i nova poslovna zgrada.
– Zatvorili smo finansijsku konstrukciju za objekte, očekujemo da uskoro dobijemo građevinsku dozvolu i da radovi počnu. Uposlićemo zrenjaninska građevinska i konstrukciona preduzeća. Imamo i drugih planova. Za sada, putem solarnih panela obezbeđujemo oko 50 odsto potrebne energije, a planiramo da u narednom periodu na taj način pokrijemo celokupne potrebe našeg preduzeća – rekao je naš sagovornik.
U svemu značajno mesto ima i nemački kapital koji je prepoznao ovaj zrenjaninski kolektiv kao sigurno mesto za ulaganje.

Od nastanka UM-ING je zastupnik nemačke kompanije HAEF (bivši KRUP). Na području Balkana kolektiv iz Zrenjanina je jedini zastupnik ove poznate nemačke kompanije za uljarsku proizvodnju. Promet i sve drugo što prati ovu proizvodnju može se obavljati u saradnji i uz saglasnost zrenjaninskog kolektiva.
Ovako dobri uslovi za rad odražavaju se i na angažovanje zaposlenih čije su zarade iznad državnog proseka. Kako do radnog mesta u ovoj firmi? Uz proverenu stručnost u poslovima projektovanja, informatike, završnih radova na montaži, potrebno je i znanje najmanje jednog svetskog jezika.

N. Božović

  • ISKUSTVO IZ „DIJAMANTA”
    Za diplomiranog inženjera Borislava Umićevića u današnjem poslu mnogo znači veliko iskustvo koje je stekao kao prvi tehnički operativac u zrenjaninskoj industriji ulja „Dijamant”. Pod njegovim vođstvom, početkom devedesetih godina prošlog veka, uljara je doživela velike promene. Ona je bila prva koja je pre tridesetak godina umesto staklenih, uvela plastične flaše u koje je točeno jestivo ulje.
  • DESETA LIKOVNA KOLONIJA
    Uz značajne proizvodne rezultate, UM-ING i njene kćerke firme ističu se i po društveno odgovornom pristpu poslovanja. Izdvaja se likovna kolonija koja će se ove godine održati po deseti put. Slike se putem aukcije prodaju, a novac je namnjen u humanitarne svrhe, pre svega za obolelu i zdravstveno ugoženu decu.