PREZENTACIJA PROJEKTA PREKOGRANIČNE SARADNJE SRBIJE I RUMUNIJE: Smanjene nezaposlenosti, jačanje ekonomskih i privrednih veza

PREZENTACIJA PROJEKTA PREKOGRANIČNE SARADNJE SRBIJE I RUMUNIJE: Smanjene nezaposlenosti, jačanje ekonomskih i privrednih veza

Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat (RCR Banat) organizovao je konferenciju povodom početka realizacije projekta pod nazivom „Osnaživanje Banata kroz realnu potražnju” (Empowering Banat through Realistic Demand – EBRD) u četvrtak, 19. septembra, u hali „Medison”, u okviru sajma ZrBizNet. Projekat realizuje RCR Banat u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Privrednom komorom Timiš iz Rumunije, u okviru Intereg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Prisutnima su se obratili Irena Živković, direktorka RCR Banat, Predrag Stankov, direktor regionalne privredne komore Srednjobanatskog upravnog okruga – Privredna komora Srbije, Adrian Almašan, predstavnik Privredne komore Timiš, Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Grada Zrenjanina i predstavnici projektnih partnera i nacionalnih/pokrajinskih institucija, koji su govorili o programima i merama aktivne politike zapošljavanja u Republici Srbiji. Na konferenciji su predstavljene i projektne aktivnosti, očekivani rezultati i mogućnosti uključivanja svih zainteresovanih strana u proces realizacije projekta.
– Cilj projekta je balansiranje stope zaposlenosti u rumunsko-srpskom prekograničnom području, uzimajući u obzir postojeću stopu nezaposlenosti u Srbiji, sa jedne i nedostatak radne snage u Rumuniji, sa druge strane. U tu svrhu, projekat predviđa realizaciju niza aktivnosti kao što su: izrada studije i akcionog plana o prekograničnom zapošljavanju, edukacija 80 nezaposlenih lica sa obe strane granice; organizacija sajma zapošljavanja u Rumuniji i B2B sastanaka u Srbiji, uspostavljanje veb portala kao modela pružanja informacija i osnivanje prekograničnog savetodavnog tela za podršku u oblasti tržišta rada i prekograničnog zapošljavanja – naglasila je Irena Živković.
Prema njenim rečima, osnovni cilj projekta je osnaživanje i jačanje društvenih, ekonomskih i prijateljskih odnosa Rumunije i Srbije. Projekat će trajati dvanaest meseci, a ukupna vrednost iznosi 234.000 evra.


O ulozi Privredne komore Srbije u projekt, značaju i propratnim aktivnostima koje mogu da utiču na situaciju u ovom delu Banata, govorio je Predrag Stankov, direktor regionalne privredne komore Srednjobanatskog upravnog okruga.
– Privredna komora je jedan od partnera u ovom projektu, a vezan je za zapošljavanje i podsticanje zapošljavanja u Srbiji i Rumuniji. U ovom trenutku ceo region se susreće sa manjkom radne snage, a kroz projekat možemo da podstaknemo i naučimo ljude kako da se (samo)zaposle. Komora će u okviru projekta napraviti dve radionice u periodu januar/april sledeće godine, u kojima će obučiti ljude za samozapošljavanje i zapošljavanje, što smatramo velikom prednošću. Evropska unija je prepoznala naš problem i omogućila da mi, kroz komorski sistem prenesemo ljudima što više znanja kako bi započeli bilo kakav posao kod određenih poslodavaca – naglasio je Stankov.
Na koji način će projekat biti realizovan u Rumuniji i koje su predviđene aktivnosti detaljnije je obrazložio Adrian Almašan, predstavnik Privredne komore Timiš i koordinator projekta za ovo mesto.
– Timiš treba da organizuje više događaja u okviru samog projekta. To su konferencije povodom otvaranja i zatvaranja, kao i jedan sajam zapošljavanja. U planu su i dva sastanka projektnih timova gde će se dogovarati kako će se se sve odvijati u daljem projektu. Organizovaćemo dve obuke, jednu za nezaposlena lica koja traže zaposlenje i drugu koja bi se bazirala na obučavanju ljudi koji žele da postanu preduzetnici – rekao je Almašan i dodao da je stopa nezaposlenosti u županiji Timiš ispod 5 procenata. Oblast je u ozbiljnom razvoju i u budućnosti planiraju da nezaposlenost spuste ispod pomenute vrednosti.

M. Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović