PRIMENА EDUKATIVNIH MERA POPULACIONE POLITIKE U SREDNJOBANATSKOM OKRUGU: Fokus na mladima i njihovim problemima

Grad Zrenjanin u saradnji sa opštinama Srednjobanatskog okruga sprovodi projekat „Mere populacione politike“. Teme današnje konferencije za medije, koje je održana u sali gradskog veća, jesu primena edukativnog dela mera populacione politike u Srednjobanatskom okrugu, kao i informisanje o aktivnostima koje će tim povodom biti sprovedene.

Cilj je podizanje svesti građana u sferi populacione politike, a naročito mladih parova koji imaju problema sa začećem, kao i srednjoškolaca, u smislu vršnjačke edukacije.

Navedene mere su deo projekta za koji je Grad dobio sredstva iz Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, a u okviru Programa podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji za 2018. godinu.

Biomedicinski potpomognuta oplodnja u Gradu je prepoznatljiva i čini Zrenjanin najspecifičnijim gradom u Srbiji, rekla je Jelena Dragić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

– Mnogo toga se radilo i na pospešivanju mera koje podrazumevaju vrtiće, tačnije boravak i ishranu dece u Predškolskoj ustanovi, ali i u osnovnim školama. Radilo se i na regresiranju putnih troškova učenika srednjih škola. Novost je da smo od ove godine dali punu podršku studentima koji iz naseljenih mesta putuju u grad, a uvedeno je i stipendiranje učenika i studenata sve do završenih doktorskih studija – istakla je ona.

Na konferenciji je bilo reči o edukativnim aktivnostima.

– Organizovaćemo dve tribine gde će biti obuhvaćen rad i sa mlađom populacijom, ali i rad sa parovima gde ćemo im davati maksimalnu pomoć i podršku – dodala je Jelena Dragić.

Više o dvema tribinama koje će se održati ovog meseca rekla je Ana Budai, projektni menadžer za Grad Zrenjanin.

– Edukativni deo smo podelili u tri segmenta od kojih u prvi deo spadaju tribine za mlade, drugo su tribine za mlade bračne parove i starije žene koje žele da postanu majke, dok treći deo obuhvata vršnjačku edukaciju kroz predstave. Prva tribina će se održati 14. decembra u 13 časova u maloj sali Kulturnog centra i baziraće se na temama neplanirane trudnoće, rizičnog seksualnog ponašanja u adolescenciji i problemima koji muče mlade, dok će druga tribina biti održana 17. decembra u baroknoj sali u 17 časova i na njoj će biti reči o biomedicinskoj oplodnji i kroz šta mladi bračni parovi prolaze – kazala je Ana Budai.

M.Malbaški