PRIVREDNI SUBJEKATI NUDE PENZIONERIMA OLAKŠICE PRILIKOM KUPOVINA

Značajne koristi za najstarije sugrađane

Od početka oktobra građanima poznije dobi su dostupne penzionerske kartice nove generacije. Za njih se prijavilo više od 920 hiljada lica, sa ciljem da obezbede sebi bolji životni standard. Sporazumom o saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, javnim preduzećima, apotekama, zdravstvenim ustanovama, preduzetnicima i ostalim pravnim subjektima za najstarije sugrađane obezbeđeni su posebni popusti, saopštili su iz PIO Fonda.POGODNOSTI VAŽE I U DRUGIM SREDINAMA
U našem gradu se oko 18 hiljada sugrađana već prijavilo za penzionerske kartice. Registracija je moguća putem platforme na sajtu PIO fonda ili lično, na šalterima Pošte Srbije, istakao je Dejan Dimitrijević, direktor PIO Filijale Zrenjanin.
– Na penzionerske kartice imaju pravo svi građani kojima Republika Srbija isplaćuje penziju. One se podižu u Filijali ili njenim ispostavnim službama. Mi konkretno pokrivamo opštine Nova Crnja, Žitište, Sečanj, Novi Bečej, kao i Grad Zrenjanin. Do sada je akciji pristupilo 14 privrednih subjekata, javnih preduzeća i ustanova iz našeg grada – izjavio je Dimitrijević za RTV „Santos”.

Obuhvaćen je jedan veliki deo trgovinskih i proizvodnih sistema.
– Potpisane su saglasnosti u Beogradu i Novom Sadu, tako da se i tamo mogu koristiti pogodnosti. Još uvek nismo našli model za javna preduzeća, ali radimo na tome. Takođe, trudimo se da proširimo mrežu trgovina i usluga, a zainteresovani smo i za zdravstvene i apotekarske usluge. Starijim sugrađanima bi značilo kada bi se ove ustanove odazvale. Veliki deo stomatoloških ordinacija je pristupio sniženjima cena, a očekujem da će i privatna lekarska praksa i apoteke dati svoj doprinos u ovom segmentu – rekao je Slavko Šućurović, predsednik Udruženja penzionera Grada Zrenjanina.

MANJE CENE ZA ODEĆU, HRANU, AUTO-DELOVE…
Do sada oko 650 privrednih subjekata nudi popuste u vrednosti od 5, 10, 20 odsto i više. Akciji se priključio značajan broj firmi i iz Zrenjanina.
Za tehnički pregled i administrativne usluge registracije vozila obezbeđeno je pet odsto popusta u „Auto-moto tehničkom centru”. Pored njih, Auto-servis „Agrim” iz Zrenjanina daje popust od 1.000 dinara za tehnički pregled i registraciju. Na usluge servisa putničkih vozila pružaju 20 odsto popusta i 5 odsto za traktorske delove, auto-delove i automobilske pneumatike u ovoj istoj radnji.
Penzionere očekuje i 10 odsto sniženje u trgovini „AS komerc 023” za ceo asortiman.

Dioptrijske naočare, sunčane naočare i ostalu prateću opremu je moguće kupiti uz 10 odsto popusta u radnji „Vuk” iz Elemira. Osim toga, oni nude i besplatnu proveru dioptrije i savetovanje prilikom izbora naočara. Optika „Iris” je obezbedila 10 odsto niže cene na dioptrijske okvire i stakla.
Butik „Mister Bin” daje 20 odsto popusta na novu kolekciju sportske opreme, odeće i obuće, kao i dodatni popust od 10 odsto na već snižene artikle. U trgovini „Sanja” obezbeđen je popust od 10 odsto na muški i ženski donji veš, kao i 10 odsto popusta na brushaltere. Letnji asortiman može se uzeti uz sniženje od 20 odsto.
Korisnici penzionerskih kartica imaju pet odsto popusta na stočnu hranu, a pesticidi i ostala roba biće za 10 odsto jeftinija u zemljoradničkoj zadruzi „Agro – zrno”. Trgovina „Šmrkić šop” iz Sečnja daje 20 odsto popusta za kupovinu kućnih aparata, sa poklonom od 8. do 12. u mesecu, a isto toliko popusta i na igračke, od svakog 17. do 21. u mesecu. Za keramiku važi umanjenje cena od 20 odsto tokom pet dana, od 25. do 30. u mesecu, sa poklon šoljom. U ovoj radnji penzioneri mogu računati na deset odsto popusta na hranu.
Akciji je pristupila i Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda” iz Melenaca koja obezbeđuje sniženje od deset odsto za određene usluge.
Penzioneri mogu gledati dramske predstave u NP „Toša Jovanović”, uz popust od 25 odsto za karte. Javna ustanova „Sportski objekti” obezbeđuje besplatno korišćenje bazena radnim danima od 12 do 13 časova.
Olakšice imaju penzioneri i u Gradskoj narodnoj biblioteci Zrenjanin, preneo je „Dnevnik”.

A. Ilijev
FOTO: printskrin RTV „Santos” i Arhiva lista „Zrenjanin”