PRIZNANJE KARAĐORĐEVČANKAMA: Nagrade za slatke đakonije

Gotovo da nema gastronomskih takmičenja a da vredne meštanke Banatskog Karađorđeva, poznate po svojoj manifestaciji „Pogačijada, ne osvoje neku od nagrada. Na nedavno završenom Sajmu etno hrane i pića, održanom u Beogradu, osvojile su vredna priznanja.

Verica Marčetić, „Dadina kuhinjica”, osvojila je prvo mesto za sitne slatke kolače. Članice Udruženja „Vidovdan”, čiji je, inače, Verica predsednica, takođe su pobrale priznanja. Osvojile su tri druga mesta: za slavski kolač, domaću tortu i „dvorište” čije su makete napravljene od testa.

Manifestacija afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude. Radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje. Članice „Vidovdana” prepoznatljive su po svom radu i specijalitetima. Vredne žene iz najvećeg dobrovoljačkog mesta, i ove godine osvojile su zaslužene nagrade, predstavljajući svoje Banatsko Karađorđevo u pripremanju tradicionalne domaće hrane i poslastica.


M.Bečejac

Fotografije: zitisteonline i arhiva lista Zrenjanin”