IT U GEOGRAFSKOM INFORMACIONOM SISTEMU: Dobra iskustva zrenjaninskih stručnjaka

Geografski informacioni sistem koji su kreirali stručnjaci Službe za informacione i komunikacione tehnologije Gradske uprave Zrenjanin od 2004. do ove godine, sadrži 10 mapa na veb GIS portalu grada Zrenjanina (gis.zrenjanin.rs), saopštio je Miodrag Bogunović, savetnik Službe za informacione i komunikacione tehnologije na konferenciji „GIS IT EKO 2018“, koja je održana juče i danas u Zrenjaninu.

Na ovom portalu nalaze se karte sa podacima o industrijskim zonama, mrežama infrastrukture, kulturno-istorijskom nasleđu i demografiji grada i okoline.

Na veb GIS portalu mogu se naći podaci o nivou buke na 10 mesta, kvalitetu vazduha na tri i divljim deponijama na 27 mesta.

Na konferenciji „GIS EKO 2018“ učestvuje oko 80 stručnjaka iz naše zemlje, BiH i Hrvatske. Ove tehnologije zastupljene su u hidrologiji, vodosnabdevanju, geologiji, izradi prostornih i regulacionih planova, elektroprivredi, procenama rizika od poplava i mnogim drugim. Dati su primeri korišćenja snimaka dobijenih primenom dronova i satelita.

Miodrag Bogunović, savetnik u službi za informacione i komunikacione tehnologije u Gradskoj upravi Zrenjanina, proletos je izabran za predsednika stručne organizacije – GIS udruženja Srbije.

M. S-n.

ž