Prođe i Crni petak

Piše: Milena Bečejac
Jeste da su mi u poštansko sanduče prošle nedelje stizale razne reklame sa crnom mačkom (a nije kumin Bane), i oznakom „crni petak”, baš sam se nešto isprepadala. Dobro, znam varijante petak, trinaesti, da ti crna mačka ne pređe put… I tako to…
Ali… Crni petak… Rasprodaja… U ponudi su proizvodi, prehrambeni, tehnički, ukrasni, garderoba, ma bilo je svega… Sniženja kako koja, od 20 do 50 odsto. U svetu je Crni petak poznat kao dan kada trgovci nude velike popuste, pre svega na internetu, ali i u prodavnicama. Jeste da mi to nije prvi crni petak, ali sam sada potražila zašto se dan velike rasprodaje zove baš tako. Elem, „Crni petak je u stvari prvi petak posle Dana zahvalnosti, kada u Americi u redovima, koji nekad pređu i kilometre, čekaju da kupe jeftinu robu, a neretko se i potuku!” Eto, sada nam je sa stranim firmama stigao i „blek frajdej” sa popustima. Na fotografijama iz američkih prodavnica vidim da se iz prodavnica iznose električni uređaji, da svi jure, žure, nešto se sapliću jedni o druge, guraju, svađaju, otimaju, kupuju i šta im treba i šta im ne treba. Pomislih, mora da je sve to stvarno jako jeftino, pa ako treba neka bude i na crni petak.
Ne znam kako vi, ali ja se na taj Crni petak nisam dala u kupovinu. Sve nešto gledam, opet mi dođe skupo, stvarno – jel se to meni zacrnelo pred očima ili i ono jeste na sniženju, opet ne mogu da kupim. Trgovci su stvarno, bar koliko sam ja to videla, poštovali najavljene procente, pa mislim da nije problem u Crnom petku, nego u meni, tj. mom novčaniku. Mada, da je trebalo nešto da kupim, verovatno bih i to učinila po sniženoj ceni. Naravno, bilo je potrošača koji su ova pojeftinjenja iskoristili, negde je bilo i gužve…Treba nam dan jeftinoće, i to malo češće da bude prisutan u našim kalendarima, a ne da čekamo da nam dođe Crni petak. Jer, nije mi do kraja jasno, da li je petak crn za trgovce, ili za potrošače. Čini mi se da je sve više po onom našem „svakom dođe crni petak”