PROF. DR KOMAZEC: Na šta ukazuju vrtoglavice?

Sinoć je na sastanku Podružnice lekara Zrenjanin kao stručni predavač govorio prof. dr Zoran Komazec sa Klinike za uho, grlo, nos Kliničkog centra Vojvodine. Tema njegovog predavanja bile su vrtoglavice.
To je, prema njegovim rečima, jedna od najčešćih tegoba za koju se čuje kod pacijenata.
– Zbog njih pacijenti budu upućeni kod velikog broja specijalista, zato što uzroci vrtoglavica mogu biti razni. Jedna od mogućnosti, i najčešće, jesu usled oboljenja unutrašnjeg uha. Spadaju u domen otorinolaringologa – naveo je doktor.
Malo ređe su centralne vrtoglavice, koje spadaju u domen rada neurologa, a ostale vrste vrtoglavica su ređe i njima se bave drugi lekari.
-Oko 75 odsto vrtoglavica su zbog ORL bolesti, odnosno periferne vrtoglavice. Upravo želimo da skrenemo pažnju na neke druge vrtoglavice koje ljudi, pacijenti i lekari pomalo zamenaruju – rekao je doktor Komazec.
LEKARI KOMAZECOn je naveo da je važno obratiti pažnju na tzv. pozicione vrtoglavice. One se javljaju pri promeni položaja glave.
– Pacijenti je najčešće povezuju sa problemima sa vratnom kičmom, a zapravo je problem u kristalićima u unutrašnjem uvu, koji se iz nekog razloga otkače i i određenim provocirajućim položajima izazivaju jake vrtoglavice praćene mučninom, povraćanjem i izazivaju izuzetne neprijatnosti – objasnio je Komazec, koji predaje i na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.
Osim takve vrtoglavice, koja se zove benigni paroksizmalni pozicioni vertigo, odnosno dobroćudna položajna vrtoglavica, postoje i vrtoglavice, recimo, u sklopu Menirove bolesti, kada pacijenti imaju i jednostrani gubitak sluha i zujanje u ušima. Postoje i iznenadne vrtoglavice, kada ljudi pomisle da im se dešava nešto jako loše poput šloga ili neuronitisa. Ipak, kako je naveo doktor, te vrtoglavice se lako dijagnostikuju i uspešno leče.
S.K.