PROGLAŠENI POBEDNICI 70. FESTIVALA PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE

Najviše priznanja „Ani Karenjini” – zasluženo!

Narodno pozorište „Toša Jovanović” imalo je čast da u proteklih nedelju dana bude domaćin jubilarnog Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Tokom manifestacije žiri je pogledao 11 predstava u izvođenju osam pozorišta, nakon čega je jednoglasno doneo odluku da nagrada za najbolju predstavu u celini pripadne komadu „Ana Karenjina” (Novosadsko pozorište, Újvidéki Színház).

NAJBOLJA GLUMA, REŽIJA, KOSTIMI…
„Ana Karenjina” je na publiku ostavila snažan utisak, te nije iznenađujuće što je odnela čak sedam nagrada. Reditelj Dejan Projkovski dobio je priznanje za najbolju režiju, a protagonisti predstave Arpad Mesaroš (grof Vronski) i Timea Filep (Ana Karenjina) nagrađeni su za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu.
Nagrada za najbolji kostim pripala je Mariji Popučevskoj, a priznanje za najbolju scenografiju otišlo je u ruke Valentinu Svetozarevu, koji su rađeni za „Karenjinu”. Olga Panda, koja je osmislila koreografiju za tu predstavu, ovenčana je specijalnom nagradom.
Glumica Timea Filep našla se pred teškim glumačkim zadatkom da se za kratko vreme pripremi za glavnu ulogu, jer je njena prethodnica Marta Bereš opravdano odsutna.
– Iskreno se zahvaljujem Dejanu Projkovskom, reditelju, Valentinu Vencelu, direktoru Novosadskog pozorišta, Robertu Lenardu, umetničkom rukovodiocu, Andrašu Urbanu, direktoru mog matičnog pozorišta, što su imali poverenje u mene i moj rad. Ogromno hvala Marti Bereš na velikoj pomoći oko predstave i što mi je omogućila da se desi ova čarolija. Zato želim da podelim ovu nagradu sa njom. Izuzetna mi je čast što svoju prvu profesionalnu nagradu preuzimam u svom rodnom Zrenjaninu – navodi Timea Filep.
Kako kaže, „Ana Karenjina” je biser za glumicu i ceo pozorišni život. Ova uloga je, kaže, bila velik izazov za nju, posebno što nije majka i što u stvarnom životu ne oseća ta požrtvovanja i odricanja. Prema njenim rečima, priznanje joj mnogo znači iako nije imala mnogo vremena da razmišlja o tome, nego je samo pratila šta joj kolege i Marta sugerišu i to joj dalo energiju da iznese ulogu.

OSTALI NAGRAĐENI
Najbolja predstava za decu u celini je „Teatru s ljubavlju” (Dečje pozorište, Subotica). Za najbolju epizodnu ulogu proglašena je Marija Medenica za ulogu gospođe Davil u predstavi „Travnička hronika” (Srpsko narodno pozorište u saradnji sa Narodnim pozorištem Sombor). Najbolju ulogu u predstavama za decu dočarao je Boško Boškov za lik kardinala Rišeljea u predstavi „Tri musketara” (Dečje pozorište, Subotica). Nagrada „Tihomir Mačković” za najbolju kreaciju lutaka pripala je Jovanu Caranu za predstavu „Divljožder” (NP „Toša Jovanović”). Priznanje za najbolju muziku otišlo je u ruke Drašku Adžiću za muziku u predstavi „Ujka Vanja” (Narodno pozorište „Sterija”, Vršac, i Hartefakt fond, Beograd).
Žiri je doneo odluku da se dodeli šest specijalnih nagrada. Za zajedničku igru nagrađen je ansambl predstave „Semper idem” (Narodno pozorište Sombor), dok je reditelj Kokan Mladenović za koncept predstave „Gustav je kriv za sve” (Pozorište „Kostolanji Deže”, Subotica), a autorski tim predstave „Ujka Vanja” za novo čitanje Čehova. Specijalne nagrade pripale su Petru Mihajloviću za tekst predstave „Radnička hronika” (Narodno pozorište Subotica) i Igoru Greksi za scenski pokret u predstavi „Gustav je kriv za sve”. Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija pripala je Urošu Mladenoviću za uloge u predstavama „Tri musketara” i „Teatru s ljubavlju”.

ZAVRŠNI ČIN
Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine otvoren je promocijom monografije posvećene sedamdesetoj godišnjici manifestacije i predstavom domaćina „Gospodin Mokinpot”. Jedan od značajnijih festivala, kojim se Grad ponosi, završen je u ponedeljak, 26. aprila, svečanošću na kojoj su proglašeni pobednici.
Nagrade su uručili Dejan Karlečik, v.d. direktora teatra, Valentin Vencel, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine i direktor Novosadskog pozorišta, i članovi žirija: Vida Ognjenović, rediteljka i književnica (predsednica), Miodrag Tabački, scenograf i kostimograf i Predrag Momčilović, glumac i profesor AUNS.
– Iako jubilaran, Festival je protekao drugačije od onog kako smo navikli i zato se nadam da je ovo poslednji put da se organizuje uz protivepidemijske mere. Čestitam svim nagrađenima i mislim da je žiri uradio odličan posao i da su nagrade potpuno zaslužene. Smatram da smo svi pobednici, jer smo uspeli da u teškim uslovima organizujemo jubilarni susret – ističe Karlečik.
Program su vodili glumci Edit Tot Miškeljin i Ivan Đorđević Džudi. Nakon uručenja priznanja usledila je predstava „Zaljubljivanje”, u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, kao poklon publici.

  • REČ ŽIRIJA
    – Ova godina pružila je drugu šansu koja je odlična, a to je da se svaka predstava igra na matičnoj sceni. Tako smo videli sve predstave u najboljem svetlu i naše odluke koje smo doneli to i pokazuju. Predstava „Ana Karenjina”, koja je odnela najveći broj nagrada, se zaista izdvojila po svim elementima pozorišta. To je jedno moderno, a klasično pozorište koje se bazira na pravoj pozorišnoj scenografiji, istorijski proverenom kostimu, na glumi i promišljenom rediteljskom čitanju. „Ana Karenjina” je roman i reditelj ga je iščitao tako da posle toga imate potrebu da ga pročitate. Napravio je predstavu u kojoj vam je sve jasno, ali vas provocira – poručuje u ime žirija Predrag Momčilović.

 

  • 24. PUT U ZRENjANINU
    – Ovaj način organizovanja jeste bio uspešan, ali se svi nadamo da je to poslednji put. Festival se u Zrenjaninu održao 24. put i to je tekovina koja se ne može tako lako nadomestiti. Kad je reč o pobedničkoj predstavi, jako sam ponosan na kolege Novosadskog pozorišta, a posebno mi je drago što je koleginica Timea Filep hrabro osvojila ovaj zadatak, a time i priznanje stručne javnosti i publike – ističe Valentin Vencel.

Iva Isakov