PROGRAM „LETNJA STRUČNA PRAKSA” 10. PUT USPEŠNO ZAVRŠEN

Timskim radom do zavidnih rezultata

Studenti Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” imali su priliku da letnju pauzu provedu tako što će teorijsko znanje koje su stekli primeniti u praksi u jednoj od firmi članica Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK). Zahvaljujući programu „Letnje stručnae prakse” koji se ove godine realizuje deseti put, 15 akademaca svih studijskih grupa pristupilo je izradi projektnih zadataka. Uspešno je bilo njih 11, a stručna komisija izdvojila je tri najbolje realizacije početnih ideja.

OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE
Prvo mesto osvojio je multidisciplinarni tim koji čine Vesna Mihajlov, Milica Jovanov i Filip Petrović sa projektom „Postavljanje reciklomata u Zrenjaninu”. Kako kažu, za ovu temu odlučili su se jer doprinosi zaštiti životne sredine i smanjenju generisanog anbalažnog otpada.
– Istaživali smo kakvi sve reciklomati postoje i koliko ih ima u Srbiji. Napravili smo budžet, anketirali građane i obratili se Gradskoj upravi kako bismo diskutovali o prednostima i manama ideje – opisuje proces Vesna Mihajlov, studentkinja inženjerstva i zaštite životne sredine.
Pobednički tim kaže da su im najveći izazovi u izradi projekta bili čekanje odgovora na dopise koje su uputili institucijama, sakupljanje informacija i prilagođavanje ideja koje su imali sa mogućnostima. Trio je praksu radio u Uniji poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanin, u saradnji sa firmom „Pro pet”, a uz pomoć mentorke Izabele Balint i prof. dr Bogdane Vujin.
Tokom leta studenti master studija informacionih tehnologija Stefan Knežević i Nikola Radišić izradili su aplikaciju koja je omogućila praćenje istorije i isplativosti opreme za firmu „BB trejd”. Za ovaj poduhvat osvojili su drugo mesto. Temu im je dodelio mentor, a njihov zadatak bio je da osmisle i razviju ideju.
– Radili smo sa zaposlenima iz IT sektora, koji su nas savetovali i pomagali nam. Iskustvo nam je mnogo značilo jer smo videli kako je to raditi u timu. Imali smo priliku da teorijska znanja koja smo stekli na fakultetu sada primenimo u praksi – objašnjava Stefan Knežević. Dodaje da nakon završetka studija planira da se zaposli u struci, a da li će ostati u Zrenjaninu zavisi od prilika.
Treće mesto osvojio je Dalibor Šeljmeši sa projektom „Rup planovi” za „BB trejd”.

U FOKUSU JE ZAJEDNIČKI RAD
U ovogodišnjem ciklusu „Letnje stručne parkse”, novo je bilo to što su studenti imali mogućnost da rade u timu, ističe Dragoljub Bjeloglav, koordinator projekta.
– Insistiramo na tome, jer pri zaposlenju niko neće raditi individualno. Komunikacija je ključna za kvalitetnije i efikasnije realizovanje zamisli – objašnjava Bjeloglav.
Ocenjuje da su ideje razvijene na visokom nivou, kao i da su privrednici zadovoljni znanjem koje studenti nose. Nakon dve godine pauze, pozivu za učestovanje odazvao se manji broj studenata i privrednih subjekata.
– Novčane nagrade bih stavio u drugi plan, jer one ne mogu biti nadoknada za iskustvo koje su studenti stekli, uloženi trud i komunikaciju sa ljudima iz privrednog života – zaključuje Bjeloglav.
Najbolji tim nagrađen je sa 150 hiljada dinara, drugolasirani sa 40, a trećeplasirani sa 10 hiljada dinara.
Program „Letnja stručna praksa” od 2010. godine realizuju Udruženje privrednika ZREPOK i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin”, uz podršku Grada Zrenjanina, koji je ove godine svakog učesnika nagradio sa po 30 hiljada dinara. Kroz projekat je do sada prošlo 180 studenata.

J. Šormaz

  • USAVRŠILI ZNANJE
    U 10. ciklusu Letnje stručne prakse učestvovali su: Vesna Mihajlov, Milica Jovanov i Filip Petrović (1. mesto), Stefan Knežević i Nikola Radišić (2. mesto), Dalibor Šeljmeši (3. mesto), Nataša Bilbija, Kristijan Todorović, Miloš Đurin, Dragan Mokan i Leontina Bicok.