Projekat Doma Zdravlja, podržan od ministarstva, ima za cilj povećanje kvaliteta zdravstvene zaštite

Novi kolposkop za preventivne preglede žena

Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov” iz Zrenjanina potpisao je ugovor sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije o finansiranju i realizaciji projekta „Bolje prevencija, nego intervencija”.
Njegov cilj je povećanje kvaliteta zdravstvene zaštite žena, i to sa nabavkom novog kolposkopa za Dom zdravlja. On će se koristi u dodatnoj dijagnostici kod preventivnih pregleda i ostaće u trajnom vlasništvu Doma zdravlja.
– Sa više od 1.300 novoobolelih i 600 smrtnih slučajeva na godišnjem nivou, karcinom grlića materice u Srbiji predstavalja četvrti po redu vodeći uzrok oboljevanja. Ujedno je i šesti uzrok umiranja od svih karcinoma koji se javljaju kod žena. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene usled delovanja određenih visokoonkogenih tipova Humanog papiloma virusa i krenu da se umnožavaju na nekontrolisan način. Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice prerasle u rak. Srećom, te prekancerozne promene se lako leče. Međutim, kako ne daju nikakve simptome, redovni pregledi Papanikolau testom su jedini način da se takve promene otkriju – saopštili su iz Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov”.


S. V.

Opširnije u štampanom izdanju