PROJEKAT O RAZVOJU BICIKLIZMA U GRADU: U toku istraživanje o bezbednosti dvotočkaša

Svi stanovnici Grada Zrenjanina pozvani su da učestvuju u anketi o unapređenju biciklizma kako bi pomogli da se izradi Studija o bezbednosti biciklista u Gradu. Studija će biti sačinjena u okviru projekta Smajl” (SMILE) Evropske unije, koji sprovodi Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj (RCR) Banat.

Anketa je dostupna putem linka: https://forms.gle/LNHprckg4hZo9CvV6

U okviru Studije biće analizirani svi faktori koji utiču na bezbednost biciklista u saobraćaju Zrenjanina. Njena izrada je samo deo aktivnosti projekta Smajl”. Prethodno je detaljno analizirano stanje u oblasti infrastrukture i tokova saobraćaja u Zrenjaninu i pripremljeni su novi mobilni scenariji koji predviđaju povećanje učešća biciklističkog saobraćaja.

Kako navode u RCR Banat, biciklizam ima dugu tradiciju u Zrenjaninu, ali zbog porasta broja stanovnika u prethodnim decenijama sve je više i vozila na ulicama. Usled toga biciklisti su u saobraćaju mnogo ranjiviji nego nekada.

Projekat Smajl” traje od januara 2018. do decembra 2020. godine, a njegova ukupna vrednost je 1.290.415 evra. Pun naziv Projekta glasi „Prva i poslednja milja mobilnosti u raznovrsnim i paradigmatskim urbanim područjima regiona Adrion”. Realizuje se u okviru Interreg Jadransko-jonskog transnacionalnog programa ADRION.

M.M.