PROMOCIJA KNJIGA PROFESORA MILA LOMPARA: Srbiji nedostaje kulturna politika

Izdavačka kuća „Katena mundi” (Catena Mundi) objavila je dve nove knjige profesora književnosti, književnog istoričara i filozofa Mila Lompara pod nazivom „Duh samoporicanja” i „Sloboda i istina”, koje su u četvrtak, 28. marta, prredstavljene zrenjaninskoj publici u Kulturnom centru. Profesor Lompar je predsednik zadužbine Miloša Crnjanskog, velikana srpske književnosti kojeg ističe kao svog velikog učitelja i uzora. Doktorirao je na Filološkom fakultetu tezom o Istorijskom, poetičkom i književnom nasleđu XVIII i XIX veka u poznim delima Miloša Crnjanskog. U svojim delima mahom se bavi srpskim kulturnim pitanjem i nacionalnom kulturnom politikom.

Uvodničar napromociji je bio politikolog Miroslav Samardžić.

– Razgovor o knjizi „Duh samoporicanja” je prevashodno nastavak razgovora koji traju sa ljudima koji je čitaju već punih osam godina, dok knjiga „Sloboda i istina”, koja se pojavila prošle godine, predstavlja jedan specifičan komentar, reakcija, odziva i kritika na „Duh samoporicanja” sa jedne strane, a sa druge strane ona je prikaz kako se razvijalo evropsko intelektualno mišljenje posle pojave „Duha samoporicanja” iz 2011. godine. „Sloboda i istina” je knjiga mojih intervjua koji su prerađeni i preoblikovani, autorizovani i dopunjeni i obeležava moj javni stav i angažman u različitim prilikama Poslednji tekst mi je posebno drag jer izlazi iz neposredno političkih okvira i prelazi u jednu vrstu književnog angažmana. U tom tekstu opisujem svoj boravak i posetu srpskom vojničkom groblju u Menzelburgidi u Tunisu. Na naslovnoj strani se nalazi slika krsta, koji je istovremeno i mač u isto vreme, a koji stoji nad grobovima srpskih vojnika – objašnjava profesor i autor knjige Milo Lompar.

U knjizi „Duh samoporicanja”, koja je dočekala svoje deveto izdanje i postala jedna od najčitanijih knjiga na srpskom jeziku, profesor Lompar se bavi pitanjem srpskog kulturnog identiteta i njegovom razgradnjom kroz ideologije jugoslovenstva i titoističkog komunizma. Sadašnji naraštaj intelektualne elite, odnegovan u titoizmu, jedan je od, po svojim rezultatima, najštetnijih u istoriji srpske kulture, smatra prof. Lončar.

O značaju dela za čitalačku publiku govorio je Nikola Marinković, izvršni urednik izdavačke kuće Katena mundi.

– „Duh samoporicanja” je knjiga koja je u poslednjih osam godina imala devet izdanja. Predstavlja međaš u savremenoj kulturnoj istoriji Srba i knjiga bez koje je nemoguće zamisliti samorazumevanje i savremeni srpski identitiet. Ukratko, delo koje na maestralan način spaja ono što je moderno sa onim što je autentično nacionalno kod nas – rekao je Marinković.

M. Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović