PREDSEDNIK POSETU SREDNJEM BANATU ZAVRŠIO U ZRENJANINU: „U boljitak sam uvereniji nego ikad“

– Investicije kineskih kompanija doneće boljitak Banatu kakav možda ne možemo ni da sagledamo, a Banat je to zaslužio jer je godinama najbrže siromašio, slično kao južna Srbije – izjavio je danas po podne predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na završnom mitingu posle posete većem broju mesta u Srednjobanatskom okrugu, u okviru serije poseta regionima Srbije pod sloganom Budućnost Srbije.

Predsednik je istakao da je uvereniji nego ikad u boljitak naše zemlje.

– Jutros sam sa našim prijateljima iz kineske kompanije „Šandong Linglong“, u prisusutvu ambasadorke Narodne republike Kine, položio kamen temeljac za milijardu dolara vrednu fabriku automobilskih pneumatika, u kojoj će za koju godinu raditi 1.200 radnika, a sasvim smo blizu sporazumu sa još dva investitora, koji bi mogli da u ovaj region donesu još 400 miliona dolara i zaposle još 120 ljudi. Pokušaću da izdejstvujem dolazak „Folksvagena“, na čijim vozilima su pneumatici kineskog proizvođača. Uz pomoć naših kineskih prijatelja spasili smo skoro 10.000 radnih mesta u smederevskoj železari i basenu Bor – rekao je on.

O  budućnosti odnosa sa kosovskim Albencima, Vučić je rekao da su oni za sada u problemu zbog nespremnosti njihovih lidera na kompromis.

Osvrnuo se i na predstavnike opozicije.

– Za pet godina povećali su minimalac sa 150 na na 153 evra, a sada kažu da bi ga podigli na 350 evra. Imali su priliku za to, nisu to učinili, ali su napunili svoje džepove. Za pet godina ostavili su bez posla 400.000 ljudi. U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo suficit budžeta od 300 miliona evra. To znači veće penzije i zarade. Narodu je to jasno i na prvim sledećim izborima naša pobeda biće još ubedljivija. Narod neće nasesti na politiku testera i vešala – poručio je Vučić.

Najavio je veliko okupljanje svojih pristalica za 19. april u Beogradu.

Na mitingu je o uspesima Vlade govorila i premijerka Ana Brnabić. Ona je kao najznačajnije uspehe Vlade istakla završetak Kliničkog centra Srbije, a primiče se završetku rekonstrukcija sličnih centara u Novom Sadu.

Ištvan Pastor je, obrativši se sa govornice, ponovio ocenu da su odnosi srpskog i mađarskog naroda sve bolji u poslednjih 15 godina. On je zamerio svojim sunarodnicima što nisu došli sa nacionalnim zastavama jer je njihovo isticanje u skladu sa zakonom i nikom ne bi zasmetalo.

 

M. Stoin

Foto: S. Babuškov