PROMOCIJA KNJIGE „IZMEĐU KRAJNOSTI” IVANA IVAČKOVIĆA: Vodič kroz albume Azre i Džonija Štulića

Knjiga „Između krajnosti” novinara, pisca i muzičara Ivana Ivačkovića biće predstavljena u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 13. decembra, u 20 časova. Moderatorka promocije će biti Olivera Skoko, viša kustoskinja Narodnog muzeja.

Nakon veoma uspešnih promocija tri prethodne knjige, Ivan Ivačković, jedan od naših vodećih rok kritičara, u svom rodnom gradu predstavlja svojevrsni vodič kroz muziku i svet Azre i Džonija Štulića, a u izdanju „Lagune“.

– Ivačković slavi Džonija kao najvećeg generacijskog pesnika i glasnogovornika, ali ne podilazi mitovima i ne pothranjuje zablude stvorene tokom njegovog holandskog egzila. Uz korisne dodatke – osvrt na nastanak Azre i rezime o njenom značaju i trenutnoj Štulićevoj poziciji – „Između krajnosti“ je nezaobilazno štivo za sve kojima su ova grupa i njen frontmen stari znanci, kao i za one koji njihovu muziku tek treba da otkriju – navodi se u saopštenju.

Ivan Ivačković (Zrenjanin, 1964) je više od trideset godina radio kao novinar. Objavio je oko dve hiljade tekstova u brojnim novinama nekadašnje Jugoslavije i, posle njenog nestanka, u Srbiji. Autor je osam knjiga, među kojima su posebno popularne „Kako smo propevali“ (o SFRJ i njenoj muzici), „Umetnost pobune“ (o legendarnim Rolingstounsima) i najnovija „Između krajnosti“, o grupi Azra i njenom vođi Džoniju Štuliću. Za knjigu „Kako smo propevali“, Ivačković je 2013. godine dobio nagradu „Desimir Tošić“, najveće priznanje koje je u Srbiji dodeljivano za publicistiku.

Foto: Narodni muzej Zrenjanin