PROMOVISAN NACIONALNI MODEL DUALNOG I PREDUZETNIČKOG OBRAZOVANJA: Obezbediti kvalitetne i stručne kadrove u Gradu

U velikoj sali Kulturnog centra u Zrenjaninu danas je predstavljen nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Prezentaciji su prisustvovali prof. dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje, Vesna Nedeljkov, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i čelnici gradske uprave.

U Zrenjaninu je dualno obrazovanje već na snazi, a ovaj model će samo poboljšati njegov kvalitet.

– Tim Ministarstva prosvete u sardanji sa timom Privredne komore Srbije prethodne godine aktivno je radio na uvođenju dualnog modela realizacije nastave u srednjim stručnim školama. Da je to odličan model, pokazatelj su brojke od 4.500 učenika, 84 škola i 600 kompanije koje su uzele učešće. Grad Zrenjanin snažno napreduje kada je reč o dualnom modelu nastave, a moram da pohvalim društveno odgovorne kompanije koje pružaju veliku podršku mladima koji žele da uče i rade, i tako osiguraju svoju budućnost – istakla je prof. dr Gabrijela Grujić.

Održana je i promocija učeničkih zadruga, razgovori na teme koje su vezane za dualno obrazovanje, saveti profesorima, povezivanje obrazovanja sa sistemom privrede i upoznavanje sa tržištem rada.

Koliko je dualno obrazovanje važno za Grad Zrenjanin i šta lokalna samouprava čini kako bi ga pospešila govorio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

– Duži niz godina Grad se priprema i omogućava prijeme drugim lokalnim samoupravama, pokazujući na svom primeru kako i na koji način lokalna samouprava treba da bude karika u povezivanju privrede i školstva. Na taj način organizovali smo više konferencija i učestvovali na istim širom Srbije gde smo prezentovali naš model koji je uspešno primenjen u praksi. U prethodne četiri godine naš model je učinio da deca koja su bila u ovom sistemu već uspešno rade u raznim kompanijama. Počeli smo sa kompanijom „NIS“, a pridružile su nam se i druge kompanije koje posluju u Zrenjaninu.

Cilj nam je da obezbedimo kvalitetnu i stručnu radnu snagu ovde u Gradu, a da kompanije učestvuju u opremanju kabineta i učionica, što se uspešno realizuje – kaže Radišić.

M.Malbaški