PROSLAVA ZNAČAJNOG JUBILEJA NEKADAŠNJIH GIMNAZIJAlACA

Zajedno nakon 45 godina

Generacija 1970/74. sve tri Zrenjaninske gimnazije obeležila je značajan jubilej – 45 godina od napuštanja srednjoškolskih klupa. Svečana akademija je održana u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” u subotu, 25. maja, a druženje je nastavljeno u Hotelu „Vojvodina” gde je okupljene zabavljao bend „Apsolutno romantično”.
Okupilo se 240 gimnazijalaca, kojima je ovo šesto obeležavanje mature.
Proslavu je otvorio hor Zrenjaninske gimnazije kojim diriguje profesor muzike Milan Jerkov, dok je glumac Jovan Torački čitao, između ostalog, i izvode iz tekstova Momčila Mome Stojkova sa prethodnih susreta generacije. U ime Organizacionog odbora proslave prisutnima se obratila Ljiljana Matejin Stanižan.
– Draga generacijo, želim da večeras zaboravimo na godine i sve ružno i tužno što se u njima dešavalo. Barem na jedan dan budimo ponovo oni bezbrižni, veseli devetnaestogodišnjaci, puni nade i optimizma da će se promeniti svet. Iako smo se fizički dosta promenili, u duši smo ostali oni isti klinci koji su se posle mature razišli, puni nade i vere u svetlu budućnost. Razlika je samo u tome što se ta budućnost nama već dogodila – budućnost koja je neke iznenadila, neke razočarala, neke uskratila… 45 godina je ceo jedan život – rekla je Ljiljana Matejin Stanižan koja je pohađala treću Gimnaziju „Koča Kolarov” i išla u razred 4-1.
Nakon svog izlaganja, zamolila je sve prisutne da razmene brojeve i ostala sredstva komunikacija, što stara, što savremena, jer kada su ljudi tužni i usamljeni najbolje je pozvati starog prijatelja sa kojim ste delili školske uspomene, koji vas poznaju i najbolje razumeju.
Nakon nje prisutnima se obratio i Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije.

M. Malbaški