PROŠLONEDELJNI POŽAR NA GRADSKOJ DEPONIJI UKAZAO NA STARI PROBLEM UPRAVLJANJA OTPADOM

Dim upozorenja za koji ne marimo

Protekle srede uoči ponoći u delovima grada bilo je kao u Kalkuti – tako je sugrađanin Mile Tankosić na Fejsbuku opisao stanje usled širenja gustog dima gradom. Zabrinuti i ljuti bili su i mnogi drugi Zrenjaninci iz Mužlje, sa Duvanike, Bagljaša… Na društvenim mrežama su izneli informacije da se zapalila deponija i da se dim još oko podneva toga dana mogao videti sa Peskare.
Njihove navode su u četvrtak ujutru potvrdili i nadležni. Najverovatniji uzrok požara je zapaljenje obodnih delova deponije na kojima je trska, saopštio je gradonačelnik Simo Salapura pri obilasku smetlišta sa gradskim čelnicima.
Direktor „Čistoće i zelenila” Zoran Protić tom prilikom je kazao da je do požara došlo usled visokih temperatura. Takođe je dodao da se površinski požari povremeno javljaju, ali da ih vatrogasci brzo saniraju.
– Problem je zapaljenje ispod površine koje stvara velike količine dima. Nasipanje zemlje jedini je način da se uguši metan i gasovi koji su zapaljivi – objasnio Protić, uz uverenje da će do narednog dana sve biti pod kontrolom.
Oko obuzdavanja vatre na deponiji prvo je u sredu reagovalo dobrovoljno-vatrogasno društvo iz Aradca, u čijem se ataru i zapalila trska, saopštili su nadležni.
Milana Maričić
Foto: Olgica Trišić

Opširnije u štampanom izdanju