PROTEKLA DEŠAVANJA I PLANOVI MESNE ZAJEDNICE „CENTAR”

Problemi zbog parkirališta

Zbog povećanog broja vozila i nedostatka površina za parkiranje u strogom centru grada, dolazi do nepropisnog parkiranja i gužvi. Kako iz Mesne zajednice(MZ) „Centar” navode, ovo je njihov najveći problem. Kritične tačke zagušenja saobraćaja su ulice kolektivnog stanovanja, Pupinova, Svetosavska i Dr Zorana Kamenkovića, ali se ista situacija zatiče i na zelenoj površini kod Specijalističke poliklinike, Dečijeg dispanzera i ispred zgrade SUP-a. Do delimičnog rešavanja ovog izazova, kako je naveo Vojislav Arsenov, predsednik Saveta MZ „Centar”, došlo bi se rekonstrukcijom parkinga u ulici Vuka Karadžića.

PRIORITET – REŠAVANjE KOMUNALNIH PROBLEMA
Pored nepropisnog parkiranja, prioritet pri rešavanju imaju i oštećenja kolovoza i trotoara koji se nalaze na teritoriji MZ. U proteklom periodu, uređen je trotoar u ulici Dr Emila Gavrila i ispred zgrade Dečjeg dispanzera, kao i ispred zgrade br. 23. Ostala oštećenja na većini puteva na teritoriji Mesne zajednice su privremeno sanirana.
Kako se u izveštaju o radu navodi, u narednom periodu planirana je rekonstrukcija puta i trotoara u Svetosavskoj i Nemanjinoj ulici, zatim u ulici Vuka Karadžića, kao i u ulici Dr Emila Gavrila. Stanovnike MZ „Centar” čeka i rekonstrukcija trotoara i biciklističke staze na Bulevaru Milutina Milankovića, koji su oštećeni usled dizanja žila platana posađenih duž Bulevara. Ove godine saniran je problem kišne kanalizacije na platou kod Vojvođanske banke.
– Regulisanje kišne kanalizacije obećano nam je nakon što je sličan problem kod bioskopa „Sinema” rešen. Kritična mesta su i dalje u ulici Dr Zorana Kamenkovića kod vrtića „Dečija radost”, kao i ugao Nemanjine i ulice Slobodana Bursaća, čija se sanacija planira u narednom periodu – naveo je Arsenov. U ulici Dr Zorana Kamenkovića prisutan je problem pucanja vodovodnih cevi. Ranije ove godine, iz asfalta je krenula da curi voda. Kvar je, kako navode u MZ, zbog nedostatka delova privremeno saniran usmeravanjem vode na kanalizacionu mrežu, kako bi se sprečilo izlivanje. Njegovo konačno rešavanje planira se nakon nabavke potrebnog dela.

GRAĐANI NA PRVOM MESTU
U prethodnom periodu u „Centru” su zasađene mladice u parku „88 sadnica”. Takođe, završena je izmena javne rasvete, a u saradnji sa JKP „Čistoća i zelenilo” redovno se održavaju zelene površine. Plan je i postavljanje korpi i sređivanje gradskih pasaža, naveli su iz MZ „Centar”.
Kako naš sagovornik kaže, pod još uvek nerešenim pitanjima podrazumevaju prisustvo zabrinjavajućeg broja pasa lutalica.
– U pitanju su tzv. „gradski psi” koji su sterilisani i pušteni na ulice našeg Grada. Njihov broj je sve veći, što plaši građane – objasnio je predsednik Saveta.
Postojeći problemi Mesne zajednice u velikoj meri prepliću se sa gradskim, te tako zajednički pronalazimo rešenja i odgovore, zaključuju u MZ „Centar”.

J. Šormaz