PRUGA PORED FARKAŽDINA, PERLEZA, KNIĆANINA PONOVO RADI

I „ruskinjama” do dva grada

Između Zrenjanina i Novog Sada ponovo je uspostavljen železnički saobraćaj. Kako je u četvrtak, 25. oktobra, saopšteno iz preduzeća „Infrastrukture železnice Srbije”, tome je prethodila rekonstrukcija 96 kilometara pruge, u šta je uloženo 5,5 milijarde dinara (45,8 miliona evra).
Kao deo projekta rekonstrukcije pruge Pančevo – Orlovat – Novi Sad, biće rekonstruisana i deonica od Orlovata do Zrenjanina. Reč je o ukupno 136 kilometara pruge, čija će obnova koštati deset milijardi dinara. Inače, završetak radova planiran je za kraj januara 2019.

 

 

NA KRAĆIM RELACIJAMA – BEZ KONKURENCIJE
– Putnički voz između Zrenjanina i Novog Sada povezaće 15 mesta u južnobačkom i srednjobanatskom okrugu, a stanovnici Lukićeva, Orlovata, Farkaždina, Perleza, Knićanina, Titela, Šajkaša, Kaća i drugih mesta duž ove pruge ponovo će imati redovan i pouzdan železnički prevoz – poručio je Nenad Stanisavljević, pi-ar preduzeća „Infrastrukture železnice Srbije”.
Naglašavajući kako na relaciji Zrenjanin – Novi Sad, zbog dužine dvostruko veće od drumske, železnica neće biti konkurent autoprevoznicima, Stanisavljević ukazuje da to ipak neće biti slučaj sa mestima između ova dva grada.
– Sa čak četrnaest stanica između Novog Sada i Zrenjanina, železnica je omogućila građanima iz usputnih mesta da dobiju dobar prevoz i saobraćajnu vezu duž čitave pruge. Na taj način, na kraćim relacijama, železnica je ponovnim uspostavljanjem putničkog saobraćaja više nego konkurentna drumskom prevozu – poručuje Nenad Stanisavljević i navodi da će putovanje železnicom između Titela i Novog Sada biti brže nego kada se putuje autobusom.

ODUŠEVLJEN JEDINI PUTNIK
Od petka, 26.oktobra, između Zrenjanina i Novog Sada svakodnevno su po dva polaska putničkih vozova, a na ovoj relaciji saobraćaju novi, klimatizovani dizel-motorni vozovi, nabavljeni iz ruskog kredita. Tako od 26. oktobra vozovi iz Zrenjanina za Novi Sad polaze u 03.35 sati i u 12.15 sati, dok vozovi iz Novog Sada za Zrenjanin polaze u 07.05 sati i u 15.59 sati. Pomenutih 96 kilometara „ruskinje” će prelaziti za tri sata.
U utorak, 30. oktobra, „ruskinja” koja iz Novog Sada ka Zrenjaninu kreće u 07.05, u Perlez je stigla sa približno deset minuta zakašnjenja (08.26). U voz nije ušao niko, a izašao je samo jedan putnik. Novosađanin Dragan Samac, poreklom Perležanin, odmah se javio supruzi, ne krijući oduševljenje udobnom vožnjom i vremenom koje je „potrošio” da bi stigao do svojih u Perlez. Plativši kartu 274 dinara, kaže da je uštedeo najmanje 200 dinara, koliko bi potrošio više da je došao linijskim taksijem.
Radenko Milošević, čuvar pruge koga smo zatekli na stanici u Perlezu, kaže da će se Orlovaćanima, Farkaždincima, Preležanima, stanovnicima iz Knićanina, Titela i dalje itekako isplatiti da koriste voz za odlazak u Novi Sad. Kako nam reče, mnogi još i ne znaju da pruga, posle skoro jedne decenije, ponovo radi.

  • TRAJANJE VOŽNJE I CENA KARTE
    Iz Orlovata ka Novom Sadu „ruskinje” kreću u 04.57 i 13.42 sati. Putovanje traje 90 minuta, a karta u jednom pravcu košta 338 dinara. Da iz Farkaždina stigne do Novog Sada vozu treba sat i 21 minut, a karta u jednom pravcu plaća se 306 dinara. Perležani vozom do Novog Sada stižu za 72 minuta, a karta u jednom pravcu plaćaju 274 dinara. Žiteljima Knićanina putovanje do Novog Sada traje 66 minuta, a u jednom pravcu cena prevoza iznosi 242 dinara. Iz Knićanina ka Zrenjaninu vozovi idu u 08.12 i 17.06. Da bi stigli do Zrenjanina putnicima iz ovog sela trebaće dva i po sata i 242 dinara (u jednom pravcu). Perležanima putovanje železnicom do Zrenjanina traje skoro dva i po sata, Farkaždincima 15 minuta manje, a Orlovaćanima nešto više od dva sata.
  • STANICA RUINA…
    Od 5,5 milijardi uloženih u rekonstrukciju pruge, na području Perleza, železnica baš i nije utrošila veliku sumu. Popravljena je rampa na putu kojim se iz Beograda ulazi u selo, iznivelisane šine, očišćen korov nadomak stanice. Na prilazu i kroz stanicu, od tri koloseka može da se koristi samo jedan. Stanična zgrada je prava ruina i mora se što pre ograditi da nekom namerniku crep ne bi pao na glavu. Karta se kupuje u vozu, jer ovde nema nikog da dočeka i otpremi vozove i putnike…

Z. D.