PRVA NAGRADA ZA SMILjANU NOVAKOV ZA UVOĐENJE NOVIH TEHNOLOGIJA U NASTAVU

Digitalni čas: u toku sa tehnologijom i prirodom
Zrenjaninski nastavnici nisu samo uspešni mentori talentovanim učenicima, već i inovatori u nastavi. Tako je na nedavnom konkursu „Digitalni čas”, za školsku 2019/2020. godinu, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, prva nagrada u kategoriji matematika, računarstvo, informatika i tehničko obrazovanje, pripala Smiljani Novakov, nastavnici u Osnovnoj školi „Uroš Predić” u Orlovatu.
Prijavljeno je 255 radova, od kojih je 163 ispunilo uslove konkursa, a 51 rad odabran za nagradu u oblasti matematike, računarstva, informatike i tehničkog obrazovanja, društvenih nauka, umetnosti i sporta, i u domenu prirodnih nauka. Priznanja im je nedavno u Beogradu uručila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

U TOKU SA TEHNOLOGIJOM
– Rad „Budi u TOKU sa prirodom i tehnologijom” treba da kod učenika izazove emocije o velikoj potrebi čoveka da živi sa prirodom, a da tehnologiju koristi kako bi je sačuvao i od nje dobio najbolje. Da bi povezao ova dva segmenta, učenik mora da bude u toku i sa prirodom i sa modernim tehnologijama. U radu se podstiče razvoj kritičkog mišljenja i preduzetničkog duha jer su učenici definisali šta su im problemi u selu i da li i na koji način mogu da ih reše koristeći IT alatke (smeće na obali Tamiša, kako povećati broj turista…). Ideja je pokazati da se deca sa sela veoma lepo snalaze u informacionim tehnologijama – rekla nam je Smiljana Novakov koja je i sa učenicima zrenjaninske OŠ „2.oktobar” osvajala brojne nagrade.
Smiljana Novakov naglašava da je celokupno gradivo šestog razreda realizovano kroz projekat. Zajedno sa đacima. učinila je da rodno mesto Uroša Predića postane vidljivije tako što su crkvu u selu koju je oslikao Predić stavili na platformu, kao i zanimljivosti iz njegovog života.

KOLEKTIVNI DUH
– U našoj školi je od ove godine organizovan obogaćen jednosmenski rad, pilot projekat koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete. Dobra strana ovog projekta, a vezana za predmet informatika i računarstvo je u tome što se učenicima nude sve IT alatke koje se za vreme redovnog časa vremenski ne mogu obraditi, a potrebne su za izradu projekata. Obogaćeni jednosmenski rad je tokom svih pet radnih dana u nedelji sa 12 aktivnosti koje izvodi 10 kolega – istakla je nastavnica Novakov i ukazala na veliko zadovoljstvo učenika i roditelja ovim načinom rada.

PREDNOST SEOSKE SREDINE
Za razliku od gradske sredine koja nudi obilje aktivnosti i bogatiji društveni život, napominje nastavnica, seoska škola upravo je zamena za sve to.
Veliku podršku u radu kolektivu pruža, kako naglašava Smiljana, direktorka škole Biljane Fijat Murgić što je stvorilo odličan kolektivni duh, pa nisu izostali ni dobri rezultati rada.

  • ĐACI ZA NOVO DOBA
    – Procene su da će čak 65 odsto đaka koji sada idu u školu obavljati poslove u budućnosti koji sada ne postoje i zbog toga je važno da budu pripremljeni za novo doba, i socijalno i profesionalno. Sa druge strane, istraživanja pokazuju da 40 odsto naših učenika ne koristi internet za školske zadatke. Vi svako spadate u one koji se trude da deca iskoriste sve potencijale novih tehnologija, i upravo sa tim ciljem je i pokrenut konkurs „Digitalni čas” – da vas podstaknemo da pokažete deci da računari i pametni telefoni ne služe samo za igru, već da mogu da im olakšaju učenje i učine ga zanimljivijim – navela je, na svečanosti uručenja nagrada, Tatjana Matić

Milena Bečejac