RADI NASIPANJA 200 METARA PUTA U ORLOVATU SE BEZUSPEŠNO OBRAĆAJU NADLEŽNIMA

Napismeno odgovora nema, samo usmena obećanja

Mnogi građani oklevaju kada povodom nekog komunalnog problema ili u potrazi za informacijama treba da se obrate određenoj nadležnoj ustanovi. Da li će stići odgovor, hoće li predlog biti razmotren, koliko će službenici biti (ne)ljubazni… Sa druge strane, kada jedan organ lokalne samouprave šalje dopis drugom, pretpostavlja se da komunikacija teče glatko. Međutim, u Mesnoj zajednici (MZ) Orlovat nemaju tako iskustvo.
Kako kaže potpredsednik Saveta MZ Milenko Radonić, već godinama čekaju na odgovor od Odseka za izgradnju i uređenje zrenjaninske Gradske uprave na upućene dopise. Naime, tražili su nasipanje puta dugog 200 metara, kao i završetak radova na atarskom putu „Botoški drum”.
Prvi dopis Savet MZ Orlovat uputio je još pre pet godina tadašnjem Javnom preduzeću „Direkcija za izgradnju i uređenje grada”. Zatraženo je da se od ulice Svetozara Markovića do ulice Železnička stražara tucanikom naspe atarski put preko pružnog prelaza „Perleski drum” i da se, ako je potrebno, izradi projektno
tehnička dokumentacija za uređenje ovog puta. MZ u dopisu takođe podseća Direkciju i da treba da se završe radovi na atarskom putu „Botoški drum”. Dokument je potpisao predsednik Saveta MZ Orlovat Ljubiša Murgić.
Isti dopis potom su poslali juna 2017. godine, zatim aprila naredne godine i na kraju februara 2019. U međuvremenu se promenio saziv Saveta Mesne zajednice, JP „Direkcija” je ugašena, a formiran je Odsek za izgradnju i uređenje grada kao deo Odeljenja za privredu Gradske uprave. Odgovor od Direkcije, a kasnije Odseka, nikada nisu dobili, navodi Milenko Radonić.
– Ovaj put od 200 metara prolazi pored nekoliko kuća. Napismeno nam nije stigao odgovor, a onda je Goran Kravarušić, načelnik Odeljenja za privredu, lokalni, ekonomski i ruralni razvoj, izgradnju i uređenje grada i zaštitu životne sredine, obećao da će sve biti završeno kada je bio u poseti orlovatskoj Mesnoj zajednici. Međutim, ništa nije do sada urađeno. Ne samo da za pet godina jedan letnji put nisu mogli da naspu tucanikom nego se čak nisu ni udostojili da odgovore Mesnoj zajednici! Mogli su reći da se posao ne može uraditi jer nema sredstava. Nosioci javnih funkcija treba prvi da budu od reči – konstatuje naš sagovornik iz Orlovata.
O tome šta će biti sa 200 metara puta, Radonić kaže da je pitao krajem prošle godine i gradonačenika Zrenjanina, kada je sa delegacijom posetio Orlovat.
– Gradonačelnik je kazao da će to biti odrađeno ove godine. Hajde da vidimo – nepoverljiv je Radonić, poučen dosadašnjim iskustvom.
M. Maričić