RADNI SASTANAK DRUŠTVA SRPSKO-RUMUNSKOG PRIJATELJSTVA: Sedište će biti u Zrenjaninu

Velika skupština Društva srpsko-rumunskog prijateljstva biće održana u drugoj polovini juna u Zrenjaninu, a sedište Društva biće prebačeno iz Novog Sada u Zrenjanin – odlučeno je na radnom sastanku članova Društva održanom danas u Kulturnom centru Zrenjanina. Društvo je osnovano pre 20 godina.

Skup, kojim je predsedavao inženjer Milan Gutić, predsednik Društva, okupio je veći broj kulturnih i društvenih poslenika i privrednika Srednjobanatskog i Severnobanatskog okruga. U radu skupa učestvovali su zamenik predsednika opštine Sečanj Jon Paunesku, zamenica gradonačelnika Kikinde Bosiljka Srdić, akademski slikar Viorel Flora, predsednik Udruženja Srba u Rumuniji Ognjen Krstić i veći broj javnih radnika i privrednika.

Srpski i rumunski narod i njihove države nikada nisu ratovali, a istorija rumunsko-srpskih odnosa je bogata, kada je reč o saradnji u ratovima za oslobođenje od Turaka i Austrougarske, kao i u novija vremena. Uz političke jake su i kulturne veze, budući da oba naroda pripadaju istom istočnohrišćanskom civilizacijskom krugu. U savremenim okolnostima u kojima je Rumunija članica Evropska unije, saradnja je drugačija i ogleda se u potrebi jačanja ekonomskih i političkih veza – rekao je na otvaranju skupa dr Milan Micić, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

On naglašava velik značaj činjenice da Rumunija – i pored snažnih pritisaka – nije priznala nezavisnost Kosova.

Ognjen Krstić je, uz ostalo, podsetio da je supruga prvog jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića Marija bila Rumunka.

O privrednim vezama Srbije i Rumunije govorili su inženjer Gubić i inženjer Borivoje Umićević. Obojica koji su se osvrnuli na jake ekonomske veze dve zemlje u tokom niza decenija; između dva svetska rata u socijalističko vreme, u doba sankcija i danas.

O doprinosu dobrovoljaca iz Habsburške imperije i Rumunije slamanju Austro Ugarske i borbama u Dobrudži u Rumuniji govorio je mr Novica Hornjak.

M. S-n