RADNI SKUP U SEDIŠTU SREDNJOBANATSKOG OKRUGA: Sledi sastanak Međuvladine komisije Srbije i Rumunije

– Posle sedam godina zastoja, do kraja gоdine biće održan sastanak Međuvladine mešovite komisije Republike Srbije i Repubike Rumunije za nacionalne manjine, formirane sredinom prošle decenije. Prjateljstvo dve zemlje i dva naroda je tradicionalno i stabilno, ali uvek postoji potreba razmatranja pitanja koja se tiču položaja kako Srba u Rumuniji, tako i Rumuna u Srbiji, kada je reč o kulturi, obrazovanju, negovanju nacionalnog identiteta i verskim pitanjima – izjavio je državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu dr Ivan Bošnjak na danas održanom sastanku predstavnika Ministarstva, pokrajinskih organa i načelnici sva tri banatska okruga sa većim brojem predstavnika Srba u Rumuniji.

Kako je izjavio predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjen Krstić, tradicionalni set manjinskih prava Srbi u Rumuniji uživaju, ali još ima pitanja vezanih za zaštitu kulturne baštine, vraćanje imovine Srpskoj pravoslavoj crkvi i unapređenju kuturnog života Srba u Rumuniji.

Nažalost, broj Srba u Rumuniji smanjen je, prema rečima Krstića, sa 28.000 koliko ih je bilo 1990. godine, na manje od 19 hiljada, koliko ih je danas. Asimlacije i masovnijeg odlaska u zapadne zemlje nema – razlozi opadanja su nizak natalitet i starenje stanovništva.

Uz veći broj predstavnika kulturnog i verskog života Srba iz Rumunije, sastanku je prisustvovao i počasni predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u našoj zemlji je živelo 29.000 Rumuna, najviše u Južnobanatskom okrugu.

M. S-n.

rumuni i srbi (5)

rumuni i srbi (6)

sastanak delegacija

оGNJEN KRSTIC PREDSEDNIK sAVEZA SRBA U RUMUNIJ.jpgrumuni i srbi (2)