RASPODELA SREDSTAVA POKRAJINSKE UPRAVE ZA KAPITALNA ULAGANJA

Minimalno novca Srednjobanatskom okrugu

U ovogodišnjoj raspodeli sredstava iz Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, koja je nedavno završena, Zrenjanin je, kao treći po veličini grad u Vojvodini, dobio nešto više od 190 miliona dinara, namenjenih sanaciji i adaptaciji gradskog stadiona, što je druga faza u rekonstrukciji ovog sportskog objekta. Da li je to malo ili mnogo para, mišljenja su podeljena.
Iznosi predviđeni javnim konkursima Uprave – za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblastima energetske efikasnosti, saobraćajne infrastrukture, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vodosnabdevanja i zaštite voda, razvoja sporta, predškolskog i osnovnog obrazovanja – preusmereni su na druge gradove i opštine, a iz odluka se vidi da ih je najmanje dodeljeno Srednjobanatskom upravnom okrugu.
Podsetimo, tokom protekle godine raspodela sredstava mimoišla je grad na Begeju koji ispunjava sve propisane konkursne uslove objavljene u Službenom listu AP Vojvodine.
Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za kapitalna ulaganja, prilikom prošlogodišnje posete, odgovorivši na postavljeno novinarsko pitanje, pojasnio je zašto je situacija ovakva.
Prema njegovim rečima, za Grad Zrenjanin je bilo opredeljeno 50 miliona dinara za saobraćajnu infrastrukturu, što nije dovoljno za put koji je planiran. Da bi celina bila smislena, u delu u kojem je Grad konkurisao, potrebno je 120 miliona. Zrenjanin nije mogao da obezbedi dodatne finansije, Uprava nije imala više sredstava.
– Dogovorili smo se sa gradonačelnikom da u sledećoj raspodeli, koja će biti nakon rebalansa u septembru, ponovo analiziramo situaciju i dodelimo dovoljno sredstva kako bi taj projekat imao smislenu celinu – rekao je tada Kovačević.
Nakon pomenutog septembarskog rebalansa, sredstva za saobraćajnu infrastrukturu su izostala.
Grad Zrenjanin ima dobru saradnju sa Autonomnom pokrajinom Vojvodinom (APV) i predsednikom Igorom Mirovićem, što je potvrđeno posetama i obilascima radova na rekonstrukciji stadiona na Karađorđevom trgu, gde je Pokrajinska vlada za prvu fazu izdvojila 120 miliona dinara, a Grad 70 miliona – i to je zrenjaninska lokalna samouprava često isticala u javnosti.
U 2019. sa AP Vojvodinom Grad je potpisao i ugovor koji se odnosi na atarske puteve, a u čijoj realizaciji će zajedno sarađivati.
Kako će se situacija razvijati i koliko će sredstava u narednom periodu Uprava za kapitalna ulaganja izdvojiti za razvoj grada na Begeju, ostaje da vidimo.
M. Malbaški