RAST CENE ULJA NA SVETSKOM TRŽIŠTU ODRAZIO SE I NA SRBIJU

Litar skuplji za trećinu

U periodu koje obeležava pandemija nije došlo do većeg rasta cene osnovnih životnih namirnica, kao što su hleb, mleko i meso. Ipak, vrednost suncokretovog ulja u proteklih godinu dana skočila je za skoro 30 dinara. Prema podacima Ministarstva trgovine, prosečna cena ovog proizvoda u novembru prošle godine bila je 145,42 dinara, dok je samo godinu dana ranije za flašu ulja bilo potrebno izdvojiti 117,44 dinara. Za jednu prosečnu zaradu u 2020. moglo se kupiti 419 litara ulja, u odnosu na 480 litara u 2019. godini, pokazuju istraživanja.
Pored poskupelog ulja, za ovu godinu najavljena je i znatno veća otkupna cena suncokreta.

SLOBODNO FORMIRANJE CENA
Iz Privredne komore kažu da ulja u Srbiji ima dovoljno i da se ne može reći da je došlo do poremećaja tržišta. Do većih cena doveo je skok na svetskim berzama, slabiji rod i komplikovanija logistika zbog pandemije, objašnjava Žarko Malinović iz Komore za RTS.
Prema njegovim rečima, cena suncokretovog ulja otišla je naviše na svetskom tržištu. U Ukrajini, kao jednom od najvećih proizvođača, u nabavci košta 1,10 evra, dok je u Srbiji u maloprodaji od 125 do 155 dinara. Cene, kako kaže, zavise i od proizvođača (u Srbiji ih ima troje), a nešto povoljnija su ona privatnih robnih marki trgovinskih lanaca u odnosu na brendirana.
– Važno je to što je cena ulja u Srbiji najniža i što nema pomeranja u inače jako niskim maržama trgovaca zahvaljujući dobroj saradnji sa proizvođačima – ističe Malinović.
Cene se na tržištu Srbije formiraju slobodno. Ono što je bitno za građane jeste visoka snabdevenost. Veliki izvoz ulja i suncokreta, utiče na tržište, ističu iz Privredne komore Srbije.
U slučaju da se cene i dalje povećavaju, država može u skladu sa zakonom da donese privremene mere koje podrazumevaju zamrzavanje cena, kaže Malinović za RTS.
Dodaje da nas očekuje godina stabilizacije u kojoj nećemo imati rast cena u maloprodaji, kao i da u proteklom periodu u grupama osnovnih životnih namirnica, kao što su hleb, mleko, meso, nije bilo značajnog pomeranja cena.
– Očekujemo da će tržište biti stabilno i dobro snabdeveno. Ono što smo svi uvideli u protekloj godini zbog pandemije je da se moramo oslanjati na sebe i svoje snage – naglašava Malinić.

SKAČE OTKUPNA VREDNOST SUNCOKRETA
Protekle godine u Srbiji je proizvedeno 637.000 tona suncokreta, što je za 200.000 tona više nego 2015. godine. Proizvođači suncokreta na međunarodno tržište plasirali su robu u vrednosti od 56,8 miliona evra, prenosi Udruženje novinara za poljoprivredu.
Kako navode, pojava kupaca iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Mađarske i Nemačke u samoj žetvi uticala je na otkupnu cenu suncokreta, koja se kretala u nivou od 33 do 35 dinara za kilogram sredinom avgusta, odnosno početkom žetve.

SUNCOKRET „NA ZELENO” PO 45
Vrednost izvoza ove kulture bila je čak 13 puta veća nego u 2010. godini, a prema najnovijim informacijama, suncokret se „na zeleno” već ugovara po ceni od 45 do 47 dinara po kilogramu. Trend koji prati suncokret posledično se odražava i na cenu ulja, ističu iz Udruženja.
Kako bismo saznali kako proizvođači komentarišu poskupljenje ulja, šta je uzrok poskupljenja i koja su njihova očekivanja kada je ova tema u pitanju, obratili smo se kompaniji „Dijamant”. Do zaključenja broja nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili.J. Šormaz

J. Šormaz