TREĆE ROČIŠTE SUĐENJA ZBOG RUŠENJA KONSTRUKCIJE NA BAGLJAŠKOJ MANIFESTACIJI

Još nema kraja „Banatskoj priči”

Godinu i po dana od početka suđenja zbog nezgode na manifestaciji „Banatska priča”, na kojoj je maja 2018. teško povređena novinarka Branka Jajić, održano je treće ročište, 25. februara u Osnovnom sudu. Zbog rušenja konstrukcije sa banerom osumnjičeni su Dragan Šijaković i Milan Grbić, vlasnici firmi „Mjuzik kompani top ton” i „Studio plus 023”.

URBANISTIČKA SAGLASNOST I REKLAMNI BANER
Na trećem ročištu su izjave dala četvorica svedoka, koja su ostala pri iskazima datim pre tri godine Osnovnom javnom tužilaštvu.
Najpre je Goran Kravarušić, predsednik Saveta Mesne zajednice „Veljko Vlahović”, potvrdio pređašnju izjavu da je sekretarka MZ preuzela da koordinira aktivnosti oko organizacije „Banatske priče”, a da on nije davao naloge po tom pitanju već je samo potpisao ugovor koji je sekretarka pripremila.
Pri svom ranijem iskazu ostao je i policijski službenik Predrag Milinković.
Srđan Đorđević, prostorni planer u Javnom preduzeću za urbanizam, pre 3 godine je naveo da je Mesnoj zajednici izdata urbanistička saglasnost za objekte na „Banatskoj priči”, da je MZ dostavila potrebnu dokumentaciju za binu i metalnu konstrukciju, ali da reklamni pano nije bio deo toga.
Advokata osumnjičenih je sada zanimalo da li se i za baner izdaje urbanistička saglasnost, na šta Đorđević nije mogao tačno da odgovori, objasnivši da je to verovatno regulisano određenom urbanističkom odlukom.
Milan Zec je na „Banatskoj priči” bio angažovan kao radnik obezbeđenja, a vodio je računa o binama na raznim manifestacijama, pa tako iz viđenja zna Milana Grbića – kazao je pre tri godine. Tada je takođe rekao da je neko iz Mesne zajednice, pre početka manifestacije, doneo reklamni baner da se postavi na metalnu konstrukciju. U svom iskazu je naveo i to da su neki momci posle nezgode hteli da rasklope binu pre uviđaja, ali da su ih prisutni sprečili u tome. Na kombiju kojim su se oni dovezli pisalo je „Top ton”, izjavio je Milan Zec pre tri godine.
Advokat Borislav Šušnjar ga je sada pitao da li u sudnici prepoznaje Dragana Šijakovića, vlasnika firme „Mjuzik kompani top ton”, a radnik obezbeđenja je odrično odgovorio.

DVE FIRME
Suđenje zbog rušenja bine na bagljaškoj manifestaciji počelo je decembra 2019. godine. Odlaganja je bilo zbog pandemije i zbog bolesti jednog od osumnjičenih. Svedočilo je devetoro ljudi.
Prema optužnom predlogu, Šijaković i Grbić se sumnjiče da su kao vlasnici firmi „Mjuzik kompani top ton” i „Studio plus 023” izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu. Tužilaštvo je predložilo da obojica dobiju godinu i šest meseci zatvora.
Oni su se na prethodnim suđenjima poručili da je u pitanju nesrećan slučaj jer se konstrukcija srušila zbog banera zakačenog za nju, ali koji, kako su rekli, nisu oni postavili.
Odbrana je, takođe, ranije istakla da se u slučaju „Banatska priča” spominju dve odvojene firme, ali da „Mjuzik kompani top ton” Dragana Šijakovića nije imala veze sa postavljanjem konstrukcije, jer nije dobila tender za ovaj posao. Ipak, na jednom od prethodnih ročišta Šijaković je naveo da jeste učestvovao u poslovima pripreme objekata za „Banatsku priču” sa Milanom Grbićem, tako što je obišao radnike koji su ih montirali dan pred festival. Osim toga, tonac u „Mjuzik kompani top tonu” na manifestaciji „Banatska priča” bio je zadužen za ozvučenje, što je takođe ranije bilo predočeno.
Na narednom ročištu trebalo bi da učestvuje dvoje veštaka, a predviđeno je i da svedoči Ilija Fanka.
M. Maričić