KOJI SU PLANOVI I CILJEVI JKP „ČISTOĆA I ZELENILO” ZA NAREDNI PERIOD

Saniranje deponije i osavremenjavanje vozila

Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo” predložilo je korekciju cena usluga iznošenja i deponovanja smeća za građane, ustanove i privredu, paušal za prvu, drugu i treću kategoriju, kao i iznošenje komunalnog otpada kontejnerima od pet i 1,1 kubni metar i sa deponovanjem za pravna lica. U planu je i povećanje cena usluga i robe pogrebne službe i usluga zoohigijene. Ovu odluku usvojili su odbornici Skupštine grada na poslednjem zasedanju, u petak, 19. februara.
U toku ove godine „Čistoća” bi trebalo da prihoduje 246.997.426 dinara od iznošenja smeća građana, dok bi od privreda i ustanova ta cifra trebalo da iznosi 125.535.870 dinara, navodi se u izmenama i dopunama programa poslovanja pomenutog preduzeća za 2021. godinu.
– Činjenica je da je JKP „Čistoća i zelenilo” insistiralo na povećanju cene usluge, jer ono što posebno opterećuje njihovo poslovanje jesu zarade zaposlenih, pošto smo u protekle dve godine imali povećanje minimalne cene rada. Moram da istaknem da ovo poskupljenje iznosi samo jedan dinar po kvadratu – objašnjava Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.

PRIKUPLJANJE OTPADA
Kako saznajemo, cene komunalnih usluga za iznošenje đubreta povećane su poslednji put 1. maja 2018. godine. Pružanje usluga odnošenja komunalnog otpada organizovano se obavlja na teritoriji Grada Zrenjanina za 39.622 domaćinstva i 2.048 preduzeća i preduzetnika svakodnevno, po tačno određenim terenima i danima u nedelji.
– U toku ove godine služba iznošenja smeća planira povećanje fizičkog obima poslovanja u samom jezgru grada, gde sve više maha uzima izgradnja novih objekata za kolektivno stanovanje – zgrada. Dva puta u toku godine, s proleća i jeseni, planira se akcija prikupljanja kabastog i čvrstog otpada. Prikupljanje ovakve vrste otpada obavlja se putem kontejnera zapremine pet kubnih metara, koji se po planu i programu postavljaju u mesnim zajednicama na određeno vreme, kako bi građani mogli da odlože višak kabastog i čvrstog otpada prikupljenog u toku prethodnog perioda. Takođe, iz 22 naseljena mesta odvozi se komunalni otpad – navodi se u programu poslovanja JKP „Čistoća i zelenilo” za 2021. godinu.

IZRADA DOKUMENTACIJE, SMANjENjE TROŠKOVA…
– U narednom periodu počeće realizacija strategija. Ovi procesi potrajaće dve-tri godine u zavisnosti od tehničkih mogućnosti i spremnosti osnivača da podrži donesene strategije. U planu je izrada projekata i sanacije dela deponije i izvođenje radova po projektu (zatvaranje kasete), kao i izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i izrada sanitarne kasete za odlaganje komunalnog otpada – saopšteno je u ovom dokumentu, koji je potpisao direktor „Čistoće” Zoran Protić.

NABAVKA MEHANIZACIJE
Ovo preduzeće planira da unapredi i osavremeni komunalna vozila i mašine čime bi se povećala produktivnost i smanjili troškovi održavanja već dotrajale mehanizacije, kroz nabavku određenog broja vozila.
– U cilju je da se smanje operativni troškovi na svim nivoima, u svim fazama realizacije poslovnih procesa, što predstavlja jedan od stalnih ciljeva u svim poslovnim godinama. U planu je uspostavljanje sistema upravljanja, rešavanja i praćenja rizika kroz sistem Finansijskog upravljanja i kontrole od strane menadžmenta. Svrha rešavanja rizika jeste da se neizvesnost pretvori u korist za preduzeće, tako što će se „obuzdati” pretnje i iskoristiti prilike, odnosno mogućnosti – navodi se u programu poslovanja.
Ovo javno komunalno preduzeće ima nameru da unapredi profesionalni kapacitet zaposlenih kroz obuke i edukacije, poboljšanje informacionog sistema, podizanja nivoa svesti stanovništva o upravljanju komunalnim otpadom i informisanje javnosti o aktivnostima preduzeća. I. ISAKOV

  • BRIGA O NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA
    Grad Zrenjanin i Zoohigijenska služba JKP „Čistoća i zelenilo” u cilju smanjenja populacije napuštenih i izgubljenih životinja, sprovode CNR program koji podrazumeva: hvatanje tih životinja (pasa), sterilizaciju, vakcinaciju protiv besnila, tretman protiv endoparazita i ektoparazita, obeležavanje i vraćanje zdravih, neagresivnih pasa lutalica na područje gde su uhvaćeni. U periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. uhvaćeno je 1.500 pasa i mačaka, a na 110 životinja je sproveden CNR program. Tokom godine udomljeno je 150 pasa i mačaka, a na kraju 2020, bilo je 1.500 smeštenih pasa u Prihvatilištu.

 

  • ODRŽAVANJE GROBLJA
    „Čistoći” je povereno uređivanje, održavanje i sahranjivanje umrlih lica na sedam gradskih groblja (Tomaševačko, Gradnuličko, Temišvarsko, Reformatorsko-Evangelističko, Katoličko, Mužljansko i Centralno) i tri seoska u Melencima.

I. Isakov