POPULARNI ORKESTAR „FRENK SINATRA” OKUPIO ZALJUBLJENIKE U MUZIKU

Početak puta uspeha

Ukoliko uslovi dozvole, koncert uživo u aprilu

Kada se povežu pridev popularni i ime svetskog umetnika Frenka Sinatre, onda se rodi Popularni orkestar „Frenk Sinatra”. Kako popularan, a tek što je rođen?
Ideja se rodila u glavi našeg sugrađanina Đorđa Damjana, učenika Muzičke škole (MŠ) „Josif Marinković”, koji svira nekoliko instrumenata. Peva i muzicira zajedno sa svojim dedom, čuvenim Ivicom Petrovim, profesorom muzike, a želi da mu profesija bude – dirigovanje. Pre nego što mu se želja o profesiji ostvari, on već diriguje Popularnim orkestrom „Frenk Sinatra”. I odaziva se na: maestro.
Ideja Đorđa Damjana, s početka 2020, realizovana je iste godine krajem oktobra. Ubrzo smo čuli i njihovu numeru „Zvončići”, u okviru Novogodišnjeg koncerta MŠ „Josif Marinković”, o čemu je „Zrenjanin” informisao.
Radili su timski članovi Orkestra: Đorđe Damjan, Aleksandra Stojšin i Katarina Goršćak, kao i profesor Marko Pejčić – miks i master zvuka, Tara Petričić i Nemanja Jovanović – montaža slike. Uslovi koji su posledica pandemije nisu im išli na ruku, a čim se situacija unekoliko poboljšala, nastavili su probe, uz mere predostrožnosti.


– Prva onlajn nagrada u kategoriji vokalne i instrumentalne izvedbe na Internacionalnom „Ol kolors of art – Sopravista” festivalu u Italiji bio je vetar u leđa – poručuju mladi iz Popularnog orekstra „Frenk Sinatra” uz najavu da će nastaviti da se trude i da osvajaju još ovakvih priznanja.
Vredno rade od početka godine, a 15. februara su učestvovali u snimanju koncerta povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka, u organizaciji NURDOR, u Baroknoj sali gradske kuće u Zrenjaninu.
– Na prvoj audiciji je bilo samo petnaest kandidata – kaže Đorđe. – Niko od nas nije očekivao da će nas ubrzo, već na prvoj probi, biti 40. A sada nas je već 50. Uzrast je različit, različito je muzičko obrazovanje, a ujedinjuje nas ljubav prema muzici.
Rade ono što vole, zaista, sa puno ljubavi. Orkestar je otvoren i za nove članove.
– Kod nas se član Orkestra postaje po pozivu ili audicijom – objašnjavaju nam mladi umetnici Orkestra „Frenk Sinatra”.
– Mi prepoznajemo potencijal u ljudima i vidimo ko se trudi i uživa u muzici. Imamo Upravni odbor Orkestra, predsednika, potpredsednika i maestra koji se zajedno trude da postignu sve i učine da svima vreme provedeno na probama bude uživanje. Tako postižemo i dobre rezultate!
Sada već imaju sve instrumente simfonijskog orkestra, kao i hor. Probe se održavaju u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović” na Bagljašu i zahvalni su što im je to omogućeno. Repertoar bira maestro Đorđe Damjan – sluša i istražuje različite vrste muzike: Trenutno izvode dva valcera, popularne klasike, nacionalne klasike, filmsku muziku…
Prvi javni koncert očekuju u aprilu, ukoliko pandemija dozvoli. Planiraju i dugoročno – što više koncerta, u zavisnosti od epidemijskih uslova, a želeli bi da odu i na neka takmičenja.
Ne us­tru­čavaju se da zatraže sred­stva koja su im potrebna za rad.
– Finasijsku pomoć očekujemo od svih dobrih ljudi koji žele da doniraju za našu opremu koja bi nam pomogla da poboljšamo Orkestar – ističe Đorđe. – Više sam nego zadovoljan dosadašnjim rezultatima Orkestra i napretkom u vežbanju. Nadam se da ćemo svi nastaviti da radimo i da se trudimo kao i do sada….
Neka, onda, što pre dođe april, kako bismo Popularni orkestar „Frenk Sinatra” čuli uživo!
Branka Jajić