SNEŽANA VUČUREVIĆ, NAČELNICA SREDNJOBANATSKOG UPRAVNOG OKRUGA U DRUGOM MANDATU

Borba za zdravlje i živote građana

Zadobija poverenje znanjem i smislom za organizaciju. Stiče značaj neposrednošću i komunikacijom. Pleni odgovornošću. Rezultatima potvrđuje da ravnopravnost polova u Srbiji nije puka pojavnost – već je u drugom mandatu na čelu Srednjobanatskog okruga. Snežana Vučurević, žena sa kojom razgovaramo o aktuelnostima u Okrugu, planovima i stremljenjima….

Kako je biti na čelu Srednjobanatskog upravnog okruga, steći poverenje za drugi mandat u uslovima pandemije?
– Velika je čast dobiti, po drugi put, poverenje Vlade Republike Srbije za obavljanje ove dužnosti. To me, svakako, obavezuje da radim još bolje i opravdavam ukazano poverenje. Prioritet rada u narednom periodu će biti jačanje kapaciteta, unapređenje i koordinacija rada svih inspekcijskih službi na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga.

Kako ocenjujete rad inspekcijskih organa kojima koordinirate?
– Inspekcijske službe, i njihov nadzor su svakako među prioritetima i kad je reč o kontroli poštovanja protivepidemijskih mera. Veliki broj privrednih subjekata, a i građana, pokazali su visok stepen discipline i odgovornosti. No, bilo je i onih koji nisu poštovali propisane mere, te su u skladu sa zakonom sankcionisani. Bilo je preko 4.600 nadzora, izrečeno je 26 zahteva sudiji za prekršaje, izdato je 66 prekršajna naloga. Borba za zdravlje i živote građana je bila, a i dalje je prioritet svih državnih organa. Svi smo bili, a i dalje smo službi borbe protiv ovog virusa. Veoma je važna lična odgovornost svakog pojedinca da bi se što pre vratili normalnom načinu života.

Koje su smernice populacione politike i šta bi valjalo činiti da nas bude više u Gradu Zrenjaninu i Srednjobanatskom okrugu?
– Nažalost, demografska slika u celoj zemlji, pa tako i u Srednjem Banatu je nepovoljna. Vođenje aktivne populacione politike je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije. Zaustavljanje pada nataliteta i podsticanje rađanja je veoma važno nacionalno pitanje. Veliku ulogu u sprovođenju konkretnih podsticajnih mera populacione politike imaju i same lokalne samouprave. Sve lokalne samouprave sa teritorije okruga izdvajaju iz svojih budžeta finansijska sredstva namenjena za podršku vantelesnoj oplodnji, novorođenim bebama, porodiljama, regresiranju prevoza đaka, za kupovinu udžbenika, troškove za vrtiće. Pored toga veoma je važno otvaranje novih radnih mesta kako bi mladi ostajali u svojim sredinama, kao i stvaranje kvalitetnijih uslova života. Mnogi mladi ne žele da ostanu na selu, prvenstveno jer nemaju posao, zato je veoma važno raditi na unapređenju boljih uslova života na selu, kao i aktivno uključivanje mladih u kreiranje lokalnih politika. Ovo je poljoprivredni kraj, stoga i podsticaji za mlade iz te oblasti su od velikog značaja. Zrenjanin je danas veliko gradilište, predstavlja pokretač razvoja čitavog Srednjeg Banata prvenstveno zahvaljujući Vladi RS i predsedniku države Aleksandru Vučiću. Izgradnja novih fabrika će omogućiti nova zapošljavanja što će biti podsticaj mladima da ostanu.

  • RODNA RAVNOPRAVNOST
    – Poslednjih godina Srbija je napravila vidljiv napredak u oblasti rodne ravnopravnosti i vođenja politike jednakih mogućnosti. Mnogo više žena je dobilo šansu da se aktivno uključi u politički život i bude na važnim državnim funkcijama i na taj način utiče na kreiranje politika. Danas imamo veliki broj narodnih poslanica u parlamentu, poslanica u pokrajinskoj skupštini, odbornica u lokalnim skupštinama. Važno je istaći da danas imamo više ministarki u Vladi RS, kao i premijerku na čelu Vlade. Takođe više je žena gradonačelnica i predsednica opština. Veoma je važno osnažiti žene u manjim sredinama da se aktivno uključe u kreiranje lokalnih politika i tako daju svoj doprinos razvoju svoje sredine i stvaranju boljih uslova za život svih u lokalnoj zajednici. No, u mnogim oblastima nisu postignuti željeni rezultati te je neophodno prvenstveno na lokalnom nivou vođenje aktivne politike usmerene na ekonomsko osnaživanje žena, borbi protiv nasilja nad ženama, kao i jačanju uloge žena u društvenom i javnom životu – ističe načelnica.

Branka Jajić