RATARE BRINE UDVOSTUČENA CENA VEŠTAČKOG ĐUBRIVA

Da li će prinosi pokriti troškove setve?

Nakon prošlogodišnje žetve cena veštačkog mineralnog đubriva počela je vrtoglavo da raste. Zbog toga je Vlada Srbije uoči prolećne setve usvojila mere podrške za poljoprivrednike. Osim toga što je ukinuta carina od deset odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja, zemljoradnicima su ponuđeni i beskamatni krediti na tri godine sa grejs periodom od godinu dana. To će, kako smatra ministar Branislav Nedimović, u narednih mesec dana stabilizovati tržište i sniziti cene đubriva.

MANJE ĐUBIVA – MANJI ROD
Prema rečima Dušana Vučena, ratara iz Banatskog Despotovca, u odnosu na prošlu godinu, vrednost uree skočila je za više od 100 procenata. On je za predstojeću setvu đubrivo nabavio za 1.100 evra po toni, dok je lane to koštalo 450 evra. Rizici su veliki, s obzirom na to da se mnogo poljoprivrednika zadužuje prilikom kupovine, objašnjava naš sagovornik.
Ocenjuje da su subvencionisani krediti (limitirani na oko milion dinara za 20 hektara) vrlo korisni. Napominje da sa trenutnom cenom repromaterijala, više ne može u potpunosti da se finansira proizvodnja.
– Setva je jesenas bila veoma skupa, a ne znamo da li će se isplatiti. Ove godine ćemo zbog skupoće morati da bacimo manje uree, što će kasnije uticati na prinos. Čast izuzecima, ali znam dosta zemljoradnika koji ni tokom jesenje setve nisu koristili đubrivo – objašnjava Vučen.
Goran Mijatov iz Taraša deo đubriva za predstojeće radove na oranicama ima iz zaliha od prošle godine. Problem sa nabavkom preostalog dela nije imao, a za 100 kilograma platio je oko 60 evra više nego lane.
– Mnogo su veća ulaganja, ali ne možemo da smanjujemo količine kojima je potrebno obogatiti zemlju. Takav potez nepovoljno bi uticao na prinos – objašnjava Mijatov.
On dodaje da je rizik veliki, jer ako bude loša godina ratari mogu da ostanu bez roda, ali sa zaduženjima. Zato novi krediti nisu rešenje. Situacija u kojoj su se našli poljoprivrednici trebala je da se izbegne adekvatnom reakcijom nadležnih kada je cena krenula da raste, smatra ovaj ratar.
– Pre dve godine na najboljoj zemlji prinos je bio četiri puta manji od očekivanog jer nas je zaobišla kiša. Sa tadašnjim cenama đubriva to je bilo prihvatljivo. Ukoliko se sada nešto slično desi, bićemo u minusu – kaže Mijatov.

VISOKE CENE ZAHTEVAJU SUBVENCIJE
Nakon što su brojna udruženja poljoprivrednika upozorila na nestašicu i visoku cenu đubriva, Ministarstvo poljoprivrede ima zadatak da hitno obezbedi dovoljne količine uree za prolećnu prihranu, navode iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).
Budući da je prihrana useva počela, može se očekivati da će poljoprivrednici morati da štede na đubrivu, što dovodi do drastičnog smanjenja prinosa, upozoravaju iz ove stranke.
– Veoma je cinično relativizovanje visokih cena mineralnih đubriva navođenjem da je cena žitarica na berzi, takođe, povećana. Te dve stvari uopšte nisu povezane. Berzanske cene žitarica ne uzimaju u obzir skupo gorivo, male subvencije i sadašnje cene mineralnog đubriva – objašnjava Saša Šućurović, predsednik Izvršnog odbora LSV-a.
Prema njegovim rečima, obezbeđeni su beskamatni krediti za nabavku mineralnog đubriva koje je najavio ministar poljoprivrede nisu rešenje. Tako se dovodi u pitanje normalna realizacija prolećnog prihranjivanja useva i postavlja pitanje da li su poljoprivrednici platežno sposobni za primarnu proizvodnju – objašnjava Šućurović.
On dodaje da je potrebno uvođenje subvencija za mineralno đubrivo i ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednu proizvodnju. Te mere mogu da se sprovedu odmah, jer sistem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava to omogućava.

J. Šormaz

Foto: arhiva lista „Zrenjanin”