RCR „BANAT“ UČESTVOVAO U EVROPSKOM PROJEKTU: Inovacije na ekološki način

Privodi se kraju ekološki projekat „EkoIn Dunav“ (EcoInn Danube) u okviru kojeg su predstavnici 12 evropskih zemalja usvojili Zajedničku transnacionalnu strategiju eko-znanja i akcioni plan. Među 14 partnera – učesnika projekta jeste i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj (RCR) „Banat” iz Zrenjanina. Teme ove međunarodne saradnje jesu eko-inovacije, cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom, a moto je da ekološki problemi ne poštuju granice i da se oni zajednički moraju rešiti.

U okviru programa „EkoIn Dunav razvijena je Virtuelna laboratorija – www.ecoinnovative.eu, koja pruža sadržaje o ekološkim inovacijama. Ova onlajn laboratorije neprestano se dopunjava vestima, ponudama inovativnih tehnologija, a sadrži i mapu kontakta institucija širom regiona. Na primer, firma koja želi da pronađe ekološko rešenje za svoje poslovanje treba za početak da popuni formular na sajtu.

U sklopu aktivnosti projekta održane su I tri zelene letnje škole u Štutgartu, Bratislavi i Beču, kao i dva međunarodna zelena inovaciona foruma u Brnu i Štutgartu, gde inovatori, studenti i istraživači izlagali svoje ekološke ideje pred investitorima.

Takođe, izdate su „Smernice za uspešan transfer eko-znanja u praksi“, kao i Zajednički vodič sa primerima uspešnih eko-inovacija, kontaktnim listama i pregledom nacionalnog zakonodavstva, privrednog prava i drugim informacijama.

Slovački centar za nauku i informacione tehnologije vodio je Konzorcijum projekta.

Projekat „EkoInn Dunav“ završava se ovog meseca, a nedavno je u Bugarskoj održana završna konferencija pod nazivom „Dunav: inovacije u toku“.

Kako navode iz RCR „Banat“, zahvaljujući ovom programu EU pokrenute su nove inicijative u oblasti ekoloških inovacija na državnom, regionalnom i lokalnom nivou, a stvoreni su i uslovi za pripremu novih projekata koji bi obezbedilnovac za razvoj ove oblasti.

Projekat EkoInndeo je Dunavskog transnacionalnog programa Evropske unije, koji je sufinansiran kroz fondove EU.

M.M.