REGIONALNA IZLOŽBA OVACA I GOVEDA U TOMAŠEVCU: Smena generacija u stočarstvu

Branislav Bogdanov iz Tomaševca odgajio je kravu Alisu, holštajn frizisjke rase, koja je proglašena za grlo – apsolutnog pobednika 23. regionalne smotre goveda i ovaca održane juče u Tomaševcu. Krava se otelila 2011. godine, četiri puta se telila i trenutno daje oko 40 litara najkvalitetnijeg mleka.

Među domaćim rasama, najbolje je ocenjena kolekcija ovaca rase cigaja, koju je odgajio Robert Semler iz Novog Miloševa, a među ovacama rasa stranog porekla kolekcija Aleksandra Vijatova iz Tomaševca.

Na smotri su zapažene i rase tipične za ovo podneblje – vitoroga žuja i lipska pramenka koje se smatraju za poseban genetski resurs.

Na ovom događaju okupilo se 16 odgajivača goveda i 30 vlasnika ovaca rasa cigaja, bergamo i virtemberg. Zapaženo je da je došlo do smene generacija u stočarstvu, s obzirom na to da je bio primetan veći broj mlađih ljudi.

Smotru je organizovalo Udruženje stočara Tomaševca na čijem čelu je novi predsednik, mlađi stočar Aleksandar Sič. Velik napor uložili su i stručnjaci Poljoprivredne stručne službe Zrenjaniun, Gradske uprave i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

M. S-n.