UOČI ĐURĐEVDANA U ALEKSANDROVU: Svečana akademija kod Dobrovoljačke kapije

Treća po redu manifestaciju „Uoči Đurđevdana“, održana je u subotu u Aleksandrovu povodom crkvene seoske slave. Svečana akademija pod vedrim nebom, na platou ispred Dobrovoljačke kapije, ujedno je bila prilika da mlade voditeljke Nataša Vujasinović, Katarina Ašler i Marina Medić ukažu da selo nema Dom kulture, koji treba da se obnovi, a da je u planu osnivanje tamburaškog orkestra, koji je postojao 1947. godine. Zato su gosti bili članovi Banatskog tamburaškog centra, da podsete na divne zvuke tamburice.

U programu su učestvovali KUD Aleksandrovo”, pevačku grupu KUD-a Ilija Preradović” iz Banatskog Karađorđeva”. Takođe, i đaci koji su za zavičajni rečnik prikupili najviše reči, Luka Rodić, Anđelija Nonković i Mina Zečević, igrokaz u kome su učestvovali Andrej Petrov i Luka Rodić iz dramske sekcije OŠ Branko Radičević”. Posetioci su čuli i hor veronauke Patrijarh Pavle” kojim rukovodi veroučitelj Dragan Stojišin, Plesni studio Ideal” iz Srpske Crnje, dok je Marina Medić govorila Đački rastanak”.

Pesmom u susret prezniku, koji Aleksandrovači danas slave, predstavili su se članovi Dečje radionice Udruženja Livađanke”, Neda Gajnov je govorila pesmu nagrađenu na Pesničkoj štafeti”, kao i David Stanišić, dečak iz hraniteljske porodice, dobitnik nagrade na Vitezovom proleću”. Učestvovali su i Mina Zečević, Anđela Ašler, Helena Vukumirović, Atina Suvočarev, Milica Kisin, Nađa Petrov, Anđelija Ninković, Ognjen Dobrić koji su kazivali stihove Branka Radičevića, kao i Andrej Petrov na gitari.

Mesna zajednica Aleksandrovo, Narodna biblioteka i čitaonica Branko Radičević”, Klub prijatelja Aleksandrova u Udruženje građana Livađanski sindikat” dodelilo je zahvalnice. Između ostalih, među dobitnicima je i list Zrenjanin”.

M. Bečejac

Foto: Z. Dedić